Acıbadem Kayseri Hastanesi Uzman Diyetisyeni Burcu Akbeyaz, dengeli beslenmenin sağlığı koruma ve hastalıklardan korunma açısından önemine vurgu yaptı. Akbeyaz, bazı besinlerin bir arada tüketilmesinin birçok fayda sağladığını belirtti.
Akbeyaz, demirin vücutta oksijen taşıyan ve bağışıklığı geliştiren kırmızı kan hücrelerini üretmek için gerekli olduğunu belirtti. Demir içeren besinlerin C vitamini ile birlikte tüketilmesinin emilimini arttırdığını söyledi. "Demire et ve baklagiller örnek olarak verilebilir. C vitamini açısından ise narenciyeler, bol limonlu salatalar, kırmızı ve yeşil biberler kullanılabilir," dedi.
Yağda Çözünen Vitaminler
A, D ve K vitaminlerinin yağda çözünen vitaminler olduğunu belirten Akbeyaz, "A vitamini kırmızı ve turuncu sebzelerde, D vitamini yağlı balıklarda, K vitamini ise yeşil sebzelerde bulunur. Bu vitaminleri zeytinyağı, avokado, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketerek emilimini arttırabiliriz," dedi.
D Vitamini ve Göz Sağlığı
D vitamininin güneş dışında yağlı balıklar, et ve yumurta sarısı gibi besinlerden de sağlanabileceğini belirten Akbeyaz, "Bu besinleri kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri, dereotu, maydanoz ve roka ile birlikte tükettiğimizde emilimi artar," dedi. Ayrıca A vitamininin göz sağlığı için önemli olduğunu ve çinko ile birlikte kullanıldığında daha etkili olduğunu söyledi.
Antioksidanlar ve Besin Kombinasyonları
Yeşil çayın antioksidanlar açısından zengin olduğunu ve limonla birlikte tüketildiğinde antioksidan miktarının arttığını belirten Akbeyaz, "Zerdeçal içerisindeki kurkumin antioksidan bileşik içerir ve karabiberdeki piperin ile birlikte biyo yararlılığı artar. Zeytinyağı ile hafif ısı ile zerdeçalın biyo yararlılığını arttırabiliriz," dedi. Domatesin içindeki likopenin güçlü bir antioksidan olduğunu ve zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde emiliminin arttığını söyledi.
Sağlıklı Besin Kombinasyonları
Böğürtlen ve tofu peyniri kombinasyonunun kalsiyum emilimini artırdığını belirten Akbeyaz, "Tofu, D vitamini ve protein açısından zengin bir peynir çeşididir. Bu kombinasyon, özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar için kemik gelişimine katkı sağlar," dedi. Ayrıca havuç sevmeyenler için avokado ve ıspanak kombinasyonunu önerdi.
K Vitamini ve Omega-3
Ispanak ve ceviz kombinasyonunun K vitamini ve Omega-3 açısından zengin olduğunu belirten Akbeyaz, "Bu kombinasyon hücre büyümesine katkı sağlar ve kemik gücünü arttırır," dedi.