Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Çocukların okula uyumu için anne babalar ne yapmalı?

Çocukların okula uyumu için anne babalar ne yapmalı?

Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir, çocukların okul uyum sürecinde ebeveynlerin nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğine dair önemli bilgiler paylaştı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Çocukların okula uyumu için anne babalar ne yapmalı?
KAYNAK: İHA

Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir, çocuğun okulun ilk günlerinde ebeveynini yanında isteyebileceğini belirtti. Bu dönemde ebeveynlerin tutarlı ve paralel bir tutum sergilemeleri gerektiğini vurgulayan Bilir, “Kararlı ve net bir duruş sergilemelisiniz. Açıklama yaparak çocuğun kafasındaki soru işaretlerini gidermelisiniz” dedi. Ebeveynlerin, çocuğun okuldan hangi saatte alınacağı ve ihtiyaç duyduğunda size ulaşabileceği bilgisiyle güven duymasını sağlamaları önemlidir.

Yeni Düzen ve Sınırlar Hakkında Bilgilendirme

Çocuğun okula uyum sürecini olumlu etkilemek için gerçekçi ve dürüst bir bilgilendirme yapılması gerektiğine dikkat çeken Psikolog Bilir, “Çocuklara okulun yeni düzeni, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri hakkında bilgi verilmeli. Ayrıca, evdeki kuralların okulda geçerli olmadığını ve yeni sınırlar olacağını belirtmelisiniz” şeklinde konuştu. Okul tanıtım programlarının bu süreçte yardımcı olabileceğini belirten Bilir, okul alışverişlerinde çocuğun fikrine saygı duymanın motivasyonu artırabileceğini ekledi.

"Her Çocuğun Uyum Süreci Farklıdır"

Psikolog Bilir, “Uyum süreci her çocukta farklılık gösterir. Yaş, mizaç, öğrenme düzeyi gibi faktörler rol oynar” dedi. Ebeveynlerin, çocuğun uyum sağlama sürecini gözlemleyerek destek vermesi gerektiğini belirten Bilir, öğretmenler ve rehberlik hocalarıyla açık iletişimde olmanın önemine vurgu yaptı. Gerektiğinde profesyonel yardım alınmasının da faydalı olabileceğini ifade etti. Akranlarla kıyaslamanın özgüven düşüşüne yol açabileceğini belirten Bilir, bu tür kıyaslamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Çocuğun Sosyal İlişkilerinin Gelişimi

Okulun, çocuğun toplumsal kuralları öğrenme ve kişilik gelişiminde büyük rol oynadığını belirten Bilir, “Arkadaşlar tarafından dışlanan çocuklar kendilerini yetersiz hissedebilir. Bu süreçte yapıcı çözümler geliştirilmeli ve çocuğa rehberlik edilmelidir” dedi. Çocuğun gerçek dışı olumsuz düşüncelerden uzaklaştırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Bilir, ebeveynlerin de kendi stres yönetimlerini yapmaları gerektiğini belirtti.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalyaspor Meclis Gündeminde!

Antalyaspor Meclis Gündeminde!