Daha son düzenlemelerin üzerinden 10 yıl bile geçmeden AKP, kamu yönetiminde 'reformlara' devam ediyor. Yerel yönetim yasaları adeta yazboz tahtasına dönerken, bu konuda akademik çalışma yapan ve aynı zamanda kamu yönetiminde bulunan biri olarak gelişmeleri kaygıyla izliyorum...

 
Neden?
 
AKP döneminde 'Kamu Yönetimi Reformu' adı altında bir dizi düzenleme yapıldı, kanunlar değişti. Bir kısmı çok da demokratik oldu ki alkışlandı. Merkezin, yerele yetki devri önemliydi. Ama yetki devri yapılırken, kaynaklar konusunda yerel yönetimlerin desteklenmemesi gibi birçok önemli eksiklik de vardı ki bunlar zaten yetkisi genişleyen yerel yönetimlerin atılım yapamamasına zemin hazırladı...
 
Şimdi daha yapılan düzenlemelere uyum yeni yeni sağlanırken, bazı eksiklikler ve sıkıntılar gün yüzüne çıkarken, nedense bu sorunlara yönelik adım atmak yerine 'Başkanlık Sistemi'nin altyapı hazırlığı olduğu anlaşılan 'eyalet'e geçiş ile ilgili bir takım düzenlemeler için düğmeye basıldı...

Bütünşehir uygulamasıyla ilgili yasa taslağından bahsediyorum...

 
Antalya'yı da yakından ilgilendiren bu konuda AKP Antalya Milletvekili Menderes Türel, kendisinin de çalışmalarda yer aldığını aktarmış ama ayrıntılarını paylaşmamıştı...
 
Edindiğim bilgilere göre il genel meclislerinin ve il özel idarelerinin kapanacağına dair bir ifade yer almayan ama geleceği sorgulanan taslakta il özel idarelerinin bütçelerinin yüzde 30 oranında azalacağı yer alıyormuş...
 
Şimdi soruyorum Sayın Türel'e...
 
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin gelirlerinin artırılması öngörülen taslakta acaba Antalya'nın genel bütçe gelirlerinden aldığı pay yüzde kaç artacak?
 
Antalya İl Özel İdaresi'nin bütçesi zaten yetersizken, 19 ilçeye ve köylere hizmet götürmede sorunlar yaşanırken, bütçesinin azaltılması doğru mu?
 
İl özel idaresinin ve il genel meclisinin yetkilerinin Büyükşehir'e ve belediyelere devri, bu yapıların kaldırılacağına işaret midir?
 
İl özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından aldıkları payın yüzde 1,5'tan yüzde 1'e düşürülmesinin anlamı nedir?
 
KÖY-DES ve BEL-DES bütçelerinin geleceği ne olacak? Bunlar Büyükşehir'e mi devredilecek?

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin üye sayısı kaç olacak?

 
Geçtiğimiz günlerde Alanya Belediyesi'ne yapmış olduğunuz bir ziyarette bu tasarıyla ilgili olarak "Büyükşehir Yasası ile bütün belediyelerin gelirleri artıyor. Geçmişte İl Genel Meclisi'nin yapmış olduğu hizmetlerin tamamı belediyelerce paylaşılacak. Bazı konularda bilgi eksikliğinden dolayı yanlış yönlendirmeler olabiliyor. Belediye gelirlerin düşeceğine yönelik bilgiler varsa bu külliyen yalandır.
 
Aksine, yeni kanun belediyelerin ekonomik gücünü artıracak" söyleminiz il genel meclisinin tasfiye hazırlığına mı işaret ediyor?
 
Siz bütünşehire geçecek Antalya'da Büyükşehir Belediyesi'nin 640 km sahil bandında 19 ilçeye ve yaklaşık 540 köye hızlı ve sağlıklı hizmet götürebileceğine inanıyor musunuz?
 
Bu arada Sayın Türel, 'yanlış yönlendirmeler' olduğunu söylüyorsunuz ya neden taslağı açıklayıp doğru bilgilendirme yapmıyorsunuz?
 
Saklanan bir şey mi var?
 
Antalyalının vekili olarak halkı doğru bilgilendirmek zorunda değil misiniz?
 
Millet, vekilinden gerçekleri öğrenmek istiyor...