Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Teknoloji NASA'dan güneş patlamaları uyarısı: Dünya iletişimi tehlikede

NASA'dan güneş patlamaları uyarısı: Dünya iletişimi tehlikede

Havacılık ve uzay ajansı NASA, uzayda ve Dünya'da iletişimi olumsuz etkileyebilecek güçlü güneş patlamaları konusunda uyarıda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
NASA'dan güneş patlamaları uyarısı: Dünya iletişimi tehlikede
KAYNAK: Haber Merkezi

NASA, uzayda ve Dünya'da iletişimi kesintiye uğratma potansiyeline sahip güçlü güneş patlamaları konusunda uyarıda bulundu. Havacılık ve uzay ajansı, Perşembe günü 22 Şubat 2024'te gerçekleşen ve X6.3 olarak derecelendirilen güneş patlamasının haberini duyurdu.

NASA'dan güneş patlamaları uyarısı: Dünya iletişimi tehlikede

Patlamaların Kategorilendirilmesi

Güneş patlamaları, ani enerji patlamaları olarak tanımlanır ve patlama gücüne göre A, B, C, M ve X olmak üzere beş kategoriye ayrılır. M ve X sınıfı patlamalar en tehlikeli olanlarıdır ve Dünya üzerindeki iletişimi ve elektrik şebekelerini olumsuz etkileyebilirler.

Tarihi Bir Patlama

X6.3 patlaması, 2017'den bu yana Güneş'te kaydedilen en büyük patlamadır. Bu olay, Space Weather Live'daki tarihi güneş patlamaları listesinde 27. sırada yer almaktadır. Patlamayı, Çarşamba günü X1.8 ve Perşembe günü X1.7 dereceli olaylar takip etti.

Uyarılar ve Etkiler

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, X6.3 patlamasının yüksek frekanslı telsiz operatörleri için geçici bozulma veya tamamen sinyal kaybı anlamına gelebileceği konusunda uyardı. Ancak, en azından patlama sırasında gezegenin güneşli tarafında ve genel halk için önemli bir tehdit oluşturmadığını da belirtti.

Güneş Döngüsü ve Patlamaların Zamanlaması

Bu patlamalar, 2019'da başlayan ve 2025'te zirveye ulaşması beklenen 25. Güneş Döngüsü sırasında gerçekleşti. X6.3 patlaması, bu döngünün en büyüğüdür ve uzun süre bu unvanı koruyabilir, ancak sürekli değişen güneş aktivitesi göz önüne alındığında, gelecekte daha büyük patlamalar olasılığı da vardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kemer Aydınlandı

Kemer Aydınlandı