Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber TARIM ALANI VAR DESTEK YOK

TARIM ALANI VAR DESTEK YOK

AKP iktidarının verdiği üst üste iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanması kanunu meclisten geçti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TARIM ALANI VAR DESTEK YOK

Yine AKP iktidarının 2006’da çıkardığı tarıma ayrılacak bütçe yüzde 1’den az olamaz maddesini yıllardır uygulamadığı ve tarım envanteri sayımının en son 2001’de yapıldığı da bilinirken atıl kalan arazilerin kazanç olmadığı için ekilmediğini dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Getirisi olmayan bir yeri kim kiralar?” dedi.

Dursun Büyüktaş Dek

Türkiye’de 4 milyon hektar tarım alanın atıl olduğunu aktaran ZMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Atıl alan 2 yıl üst üste ekilmezse tarım alanının rayiç bedeli üzerinden kiralama yapılacağı kira bedelinin de mülk sahibine verileceği belirtiliyor. Üretici kazanabilse zaten tarlasını kendisi ekecek ama artan maliyetler ve iş gücü sebebiyle kazanamıyor. Getirisi olmayan bir yeri kim kiralar? Üretici 4 milyon hektar alanı ekmiyorsa kazanamadığı için ekmiyor. Buradaki amaç 4 milyon hektar alanı tarım üretimine kazandıralım şeklindeyse bu biçimde bu iş yürümez. Eğer üretici kazanırsa kiralama durumu da söz konusu olmaz. Bu sorun polisiye önlemler ile çözülemez. Bu yaptırım Sovyetler Birliği’nde, Mao döneminde ki Çin’de denendi ama başarılı olmadı. Bizim ülkemizde de çıkarılan kanundaki öngörülerin tutması maalesef mümkün değil. Boşa çıkarılmış bir kanun” diye konuştu.

“POLİSİYE ÖNLEMLERLE TARIM SORUNU ÇÖZÜLMEZ”

Türkiye’de tarım envanteri sayısının en son 2001 yılında yapıldığını aktaran Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Tarım sektörü ile ilgili politikaların planlanması ve koordinasyonu ile ilgili bir değişiklik getiriliyor. 5488 sayılı kanun 2006’da AKP iktidarı tarafından çıkarıldı. Kanunun bir maddesinde Gayrisafi milli hasıladan tarıma verilecek destek yüzde 1’den az olamaz diyor. AKP iktidarı daha bu yüzde 1’lik desteğin sağlanmasını yerine getiremedi. Kendi çıkardığı kanunu dahi yerine getiremedi.  Böyle bir kanun çıkarılacaksa eldeki envanterin sayımının yapılması lazım. 22 yıldır ülkenin tarım envanteri sayımı yapılmamış, ne var ne yok bilinmiyor ama planlama yapılıyor. Sayım yapılmadan planlama yapılmaya çalışılıyor. Başlaması hiç mantıklı değil plan ve program bu şekilde yapılmaz. Gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’inin verilmesi kanunu çıkaran AKP daha kendi çıkardığı kanunu uygulayamıyor. Kendi çıkardığı kanuna uymuyorsa yeni çıkaracağı kanundan da bir şey beklenmez. Tarıma herhangi bir olumlu etkisi yok. Asıl hedef 4 milyon hektarı üretime kazandırmak olmalı. Bunun olması için ilk önce kendi çıkardığı yasayı uygulamalı ve üreticiyi desteklemeli, maliyetleri sübvanse etmeli böyle koşullar sağlandığı zaman zaten çiftçi tarlasını boş bırakmayacak. Şu ana kadar hangi destekler veriliyorsa o verilecek yeni destekler verilmeyecek. Polisiye önlemler ile tarımın sorunları çözülmez” ifadelerini kullandı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tayyibe Merve Çakar, milletvekili aday adayı oldu

Tayyibe Merve Çakar, milletvekili aday adayı oldu