Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Özel Haber PSİKOLOGLAR İSYANDA: “BARAJ VE YASA ŞART!”

PSİKOLOGLAR İSYANDA: “BARAJ VE YASA ŞART!”

“Amacımız kaliteli bir hizmetin yasal bir güvenceyle yapılması. Ve mesleğimizin yani bizim alanımızın talan edilmesine karşı durulması” diyen Türk Psikologlar Derneği (TPD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Servet Aşan, meslek yasasına ve lisans programına baraj getirilmesine vurgu yaptı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
PSİKOLOGLAR İSYANDA:  “BARAJ VE YASA ŞART!”


Türk Psikologlar Derneği (TPD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Servet Aşan, Psikoloji lisans programına baraj puanı getirilmesi gerektiğini söyledi. Meslek yasasına sahip olmadıklarını vurgulayan Psikolog Aşan, “Meslek yasamızın olmayışı aslında bizlerinde denetime tabi tutulmaması sorununu yaratıyor. Denetime tabi tutulmadığımız zaman hangi meslektaşımızın ne alanda hizmet verdiğini ya da nasıl bir hizmet verdiğini de bilemiyoruz” dedi.

“DÜZENLEME YAPILMASI GEREK”

Tahmini olarak 100 bin baraj puanının uygulanması gerektiğini belirten Psikolog Servet Aşan, istatistik veriler ele alınarak bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Aşan, “Sistemin çökmemesi ya da doğru bir şekilde işleyebilmesi için arz talep dengesi gibi düşünülmelidir. Yani mesleklere ihtiyacı kadar psikolog alınmalıdır. Dolayısıyla bugün 1 milyonuncu olan birisinin psikoloji bölümünü okuması, aslında onu bekleyen meslekte de kendisi için problem yaratacaktır. Bizim amacımız bu tarz önemli bir bilimin insanlara daha kaliteli ve nitelikli bir hizmet sunabilmesidir” dedi.

MESLEK YASASI ŞART

Servet Aşan, her yıl 6 bin ile 10 bin civarında yeni meslektaşlarının atandığını açıklarken, istihdam probleminin yanı sıra birçok sorunla karşılaştıklarını dile getirdi. Aşan, “Meslek yasamızın olmayışı aslında bizlerin de denetime tabi tutulmaması sorununu yaratıyor. Denetime tabi tutulmadığımız zaman hangi meslektaşımızın ne alanda hizmet verdiğini ya da nasıl bir hizmet verdiğini de bilemiyoruz. Bizim isteğimiz doğrudan yasal bir güvence değil. Biz psikoloji biliminin verilerini doğru şekilde aktarmanın önemini vurguluyoruz” dedi.            

 “AMAÇ TOPLUMA HİZMET”

TPD) olarak bir meslek yasası taslağı oluşturduklarını dile getiren Psikolog Aşan, “Bu taslağı biz aslında birçok siyasi parti ile görüştük. Çünkü bahsettiğim olay aslında siyasi ya da politik bir görüşte değil. Biz insana ve topluma yararlı olmak için ilerliyoruz. Dolayısıyla buradaki herhangi ikili görüşmenin ya da ikili ilişkinin sonucu değil, topluma hizmet eden meslekten bahsediyoruz” diyerek yasal bir güvencenin olması gerektiğinin altını çizdi.

MESLEK YASASI ÖNEMLİ BİR PAYA SAHİP

Psikoloji lisansı olmayan insanların, bu alanı talan etmesinin önüne geçmeyi amaçladıklarını ve meslek yasasının bunda önemli bir payı olacağını ifade eden Psikolog Aşan, “Psikolog kimliği ile biri size terapiye veya danışmaya geldiği zaman, sizin ona söylediğiniz cümleler sadece onun değil çevresini, aile ilişkilerinin tümünü derinden etkiliyor. Bu alanda eğer bir eğitime tabi tutulmadıysa veya psikoloji lisansı bitirmediyse birçok yanlış ifadeler de kullanabilir. Bu ifadeler hem bireyi hem de çevresine ciddi zararlar verir.  Bizim amacımız kaliteli bir hizmetin yasal bir güvenceyle yapılması. Ve mesleğimizin yani bizim alanımızın talan edilmesine karşı durulması” dedi.

Nizamettin ÖZMEN 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bahar’dan ikinci itiraz

Bahar’dan ikinci itiraz