Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber “Halk geleceğe umutsuz bakıyor”

“Halk geleceğe umutsuz bakıyor”

Türkiye’de son yıllarda antidepresan ilaç kullanımında ciddi artış yaşanıyor. 2022 verilerine göre antidepresan kullanımı son 2 yılda 10 milyon kutu arttı. Antidepresan kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, “Sosyal destek sistemlerini yok olması insanların geleceğine umutsuz bakma eğilimlerini arttırıyor” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Halk geleceğe umutsuz bakıyor”

Türkiye’de ağır depresyon oranının  yüzde 1 civarlarında olduğunu belirten Antalya Tabip Odası Başkanı Taha Karaman, “Her türden depresyon oranları da yüzde 10 civarındadır. Yüzde 10 korkunç bir rakamdır. Türkiye’de genelde distimi depresyon görülür. Distimi depresyonun en büyük özelliği olaylardan çok etkilenmektedir. Son yıllarda, ekonomik koşulların gittikçe kötüleşmesi, insanların geleceğinden kuşkular duymaya başlaması geçinememesi dahi hastalığı tetikleyen faktörlerden birisidir. Son yıllarda toplum daha az güler hale geldi. Böyle durumlarda genellikle somatik yakınmalarda çok artar. İnsanlar doktora daha çok başvurur. Kamusal ve sosyal yaklaşımların giderek kaybolması olayı tetiklemektedir. Birey, sosyal aktivitelerle, kamusal yaşamla birlikte depresyon ile baş edebilir ama sosyal hayattan mahrum kalırsa yani tek başına kalırsa bu süreç gittikçe hızlanarak içinden çıkılamaz bir hale gelir” diye konuştu.

 

“SOSYAL YAKLAŞIMLAR AZALIYOR”

Pandemide azalan insan ilişkileri sonrası depresyon seviyesinde artış yaşandığını dile getiren Başkan Taha Karaman, “Toplumda insanların kendileri ile vakit geçirme imkanlarının azalmasıyla umutsuzluk daha çok artıyor. Depresyon tedavisi sonlandıktan sonra 6 ay daha kişinin ilaç kullanımını öneriyoruz. İlaç dışarıdan verilen bir kimyasaldır. Uzun süreli ilaç kullanımı da doğru bir durum değildir. Toplumda umutsuzluk çok yaygın. Kamusal ve sosyal yaklaşımların giderek azalması umutsuzluğu tetikliyor. Türkiye’de umut giderek yok ediliyor. Umutsuzluk, mutsuzluk ve stres birleşince başka hastalıklarında ortaya çıkmasına neden oluyor. Hastalıkların ortaya çıkmasında ruhsal durumlarda rol oynuyor. Sorunlardan en önemlisi sosyal destek sistemlerinin giderek yok olması. Sosyal destek sistemlerini yok olması insanların geleceğine umutsuz bakma eğilimlerini arttırıyor. Bu konuyla ilgili kurumların adım atması gerekiyor. Gençlerin vakit geçirebileceği alanlar yaratılması gerekir. Tiyatro, konser, spor gibi sosyal faaliyet sayısının arttırılması ve ucuzlatılması gerekiyor ki insanlar geleceğe biraz daha umutlu bakabilsin” diyerek açıklamasını tamamladı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Köpek katliamı

Köpek katliamı