Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber “GELECEĞİMİZ KİRLENİYOR”

“GELECEĞİMİZ KİRLENİYOR”

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde Dereköy’de açılmak istenen kömür ocağı yapımına tepki gösteren köylüler isyan etmeye devam ediyor. Yargı süreci tamamlanmadan ağaçları kesmeye başlayan firma için Jeoloji Mühendisler Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Madenlerden dolayı toprağımız, insanımız bedel ödemeye devam ediyor. Havamızı, suyumuzu kirletecek her türlü madene karşıyız” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“GELECEĞİMİZ KİRLENİYOR”

Dereköy halkının Turkuaz Linyit Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nin kömür ocağı projesine karşı açtığı davada yargı süreci tamamlanmadan işletme sahiplerinin kiraladıkları yerlerdeki ağaçları kesmeye başlamasının üzerine bölge halkı maden ocağına dur demek için eylem hazırlığında.

 “DENGE KURULMASI LAZIM”

Bölge halkının 30 Kasım Çarşamba günü yapacağı toplantının ardından basın açıklaması kararı alınacak. Konu ile ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Bizler madenlerin işletilmesine karşı değiliz. Çünkü enerji önümüzdeki dönemde problem. Bu ülkedeki insanların ısınması için kömür lazım. Bulunduğumuz her şey araç, evler, telefonlar hepsi madenlerden yapılıyor. Ama burada bir denge kurulması lazım. Toplam faydaya bakmak lazım. Fayda ve zarara baktığımız zaman kömür ocağının işletilmesini doğru bulmuyoruz. Çünkü bir firmanın gelip çok fazla rezerve olmayan kısa süreli işleteceği bir maden için dünyada ve ülkemizde sayılı havaya sahip aynı zamanda suyun, tarımın ve gıdanın önemli olduğu değerli olacağı bu günlerde topraklarımızı, havamızı, suyumuzu kirletecek bir madene karşıyız” dedi. 

315213316_508083914695925_3484158734314079532_n-1

“İNSANIMIZ BEDEL ÖDEDİ”

Yapılan madenin bölge insanına faydası olmadığını dile getiren JMO Şube Başkanı Çeltik, “Bildiğimiz kadarıyla burada açık işletme yapılacak. Geçmişte bunun kötü örnekleri var. Madenlerden dolayı havamız, toprağımız, insanımız ve canlılarımız bedel ödemiş ve ödemeye devam ediyor. Kömürün içerisinde kömürden ziyade ağır metaller ve yan ürünler var. Bu yan ürünlerin kazılmasıyla birlikte bu kirli gazlar havaya suya geçecek. Özellikle bu havza doğal ağ ile Korkuteli’ne bağlı olduğu için toprağımızı, suyumuzu kirletmesi çok yüksek. Kaldı ki yöre insanına nerdeyse bir faydası yok” dedi.

 WhatsApp Image 2022-11-28 at 09.24.13 (1)

“PARA MI? GEÇİM KAYNAĞI MI?”

Başkan Çeltik “Bölgenin en kıymetli ürünleri Korkuteli’nde yetişiyor. Aynı zamanda sezon sonu olması dolayısıyla ürünler ihraç ediliyor. Ekonomiye çok ciddi katkı sağlayan bir yer. Onun için bir firmanın ya da birkaç kişinin alacağı para mı? Yoksa yüzlerce köylünün geçim kaynağı mı? Gıda ve tarımda Korkuteli’nin geleceğinin söz konusu olduğu zaman bu kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu.

 315435363_508084161362567_9069093538918116088_n-1

“VERİLERLE KONUŞACAĞIZ”

Önümüzdeki dönemlerde odalarla beraber panel hazırlığında olduklarını vurgulayan Başkan Çeltik, “Şu anda orda ağaç kesmeye başlayarak çevrenin ve bölge halkının tepkisini ölçüyorlar. Ağaçları keserken bu işte niyetli ve kararlı olduklarını bize göstermeye çalışıyorlar. Vatandaşımızda, halkımızda, bu işi bilenlerimizde bu işin doğru olmadığına en anlaşılabilir şekilde anlatmamız gerekiyor. Önümüzdeki zamanlarda bu konu ile ilgili bir panel çalışması yapacağız. Bu işi bilimsel açıdan nasıl değerlendirebiliriz bunun hazırlığını yapıyoruz. Artık duygusal değil, verilerden besleniyoruz. Verilerle konuşacağız. Bilimsel olarak yanlışlar, doğrular çıkacaktır” dedi.

HABER: BUSE YEŞİL

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
HALK BU TARİFEYİ BEKLİYOR!

HALK BU TARİFEYİ BEKLİYOR!