Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Esnafın ahı Türel’i bulur!

Esnafın ahı Türel’i bulur!

200 otobüs alımı için yetki alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ‘Otobüs alımından vazgeçtim’ demesine rağmen yeni 15 otobüs aldığını öğrenen esnaf tepki gösterdi. Üç otobüs sahibi Kemal Tırak, Başkan Türel’in küçük araç alımına katıldığını ama büyük araç almasını doğru bulmadığını ifade etti.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Esnafın ahı Türel’i bulur!


200 otobüs alımı için yetki alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ‘Otobüs alımından vazgeçtim’ demesine rağmen yeni 15 otobüs aldığını öğrenen esnaf tepki gösterdi. Üç otobüs sahibi Kemal Tırak, Başkan Türel’in küçük araç alımına katıldığını ama büyük araç almasını doğru bulmadığını ifade etti.

ESNAF HER AY ZARARDA

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının mali tablolarını çıkaran Kemal Tırak, aracının bir tanesinin 3 ayda 4 bin TL, diğerinin 9,7 bin TL, arıza yapan bir aracının ise 16,5 bin TL zarar ettiğini ifade etti. Yakıt, bakım-onarım, işçilik, çeşitli giderler (sigorta, kasko, oda aidat vs) ve amortisman giderinin en az olan aracının 3 aylık giderinin 74 bin TL olduğunu söyleyen Tırak, “Bizim en aşağı aylık 8-10 bin TL kazanmamız gerekirken, maalesef en aşağı aylık bin 500 TL zarar ediyoruz” dedi.

ÇOCUĞUMUN RIZKINI VERİYORUM

Antalya’da toplu ulaşım esnafının 2’ye 1 dönüşüm ve araç yenileme sonrasında geldiği durumu bir de esnaftan dinledik. Toplu taşımacılık yapan ve birden çok aracı olan Kamil Tırak, esnafın yaşadığı sıkıntıları belgelerle anlattı. Esnafın batma durumuna geldiğini ve perişan olduğunu söyleyen Tırak, ’’Esnafın ahı Sayın Türel’i bulur. Tehdit amaçlı söylemiyorum. Türel’e çok beddua eden aileler var. Başta ben beddua ediyorum.  Çocuğumun rızkını veriyorum’’ dedi.


TÜREL’İN VAATLERİ İLE ARACIMIZI DÖNÜŞTÜRDÜK

Gazetemize özel açıklama yapan ulaşım esnafı Kamil Tırak, ’’Taşıma esnafı olarak çektiğim sıkıntılardan bahsetmek istiyorum. Sadece benim sıkıntım değil, 500 araç sahibi ulaşım esnafının çektiği sıkıntılar. Her nedense anlam veremiyorum. Kendimizi ifade mi edemiyoruz, korkuyor muyuz?  Korktuğumuzdan dolayı birçok şeyi söyleyemediğimizi düşünüyorum. Taşıma esnafımızın sıkıntısı yıllardır yerel yönetimlerin yapmış olduğu hatalardan dolayı devam ediyor. Esnaf bir umutla işlerini devam ettirmeye çalışıyor. Esnafa en son umudu da Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel dönüşüm yapıldığında, ortalama ulaşım esnafına aylık 8-10 bin arası para kazandıracağını söyleyerek verdi. Ulaşım esnafı da bu vaatle değişime girdi. Bende 3-4 aracımı birleştirerek dönüştürdüm. Büyük bir kredi yükünün altına girdim. Gelir-giderlerimiz havuz ve Kent Kart sistemiyle beraber değişmiyor. Günlük 320 bin yolcu taşıyoruz. Araç başı 600 yolcu demek bu. Bu araçların günlük yolcu taşıma sayısı 1000’dir’’dedi.

200 ARAÇ ESNAFIN ÖLMESİ DEMEK

Toplu taşıma için Büyükşehir Belediyesi’nce 200 otobüsün alınmasının esnafın ölmesi anlamına geldiğini belirten Tırak, “Araçlarımın 3 aylık giderlerini göstereyim size. Açıktır istenildiği yerden kontrol yapılabilir. Yapmış olduğum harcamaların faturaları mevcuttur. Gelir-giderden az olduğu için esnaf bırakın para kazanmayı batıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ulaşım esnafından sürekli istiyor. Plaka parası, şu parası, o parası. İyi bir hizmet vermeniz için mutlu olmanız lazım. Bu giderlerle nasıl hizmet verebiliriz, nasıl mutlu oluruz?’’ diye konuştu.

ESNAF SÜREKLİ VERDİ KARŞILIĞINI ALAMADI

Tırak, ’’Bir de bizim ulaşım esnafı olarak çok üzüldüğümüz diğer bir konu. Ulaşım esnafının çok kötü olduğuna, hizmet vermediğine dair söylentiler var. Bizim tüm rotasyonlarımızı Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Tüm cezaları o veriyor. Biz kendimizi yeni aldığımız arabalarla Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettik. Yanlış rotasyon,  yanlış saatleri yapan belediye; kötü olan biz. Bizim amacımız Antalya’ya güzel hizmet verebilmek ve biraz da evimize ekmek götürebilmek. Bunun çabasını veriyoruz.

CAN BOĞAZDA

Bizim iyi olmamız demek belediyenin de iyi olması demek. Almadan vermek Allah’a  mahsus. Bizim ilk önce vermemiz lazım ki alalım. Camiaya baktığımız zaman süreç içerisinde plaka parasını vermiş, aracını yenilemiş, aracını boyatmış elit hale gelmiş. Ulaşım esnafı sürekli vermiş ama karşılığında hiç alamadı. Can boğazda’’ diye ifade etti.

MASA BAŞINDA ROTASYON OLMAZ

Otobüsçüler Odası ile Büyükşehir Belediyesi’nin rotasyon konusunda anlaşmalarını olumlu karşıladıklarını anlatan Tırak, ’’Masa başında arabaların nereye gittiğini görmeden rotasyon yapılmaz. Şimdiye kadar UKOME masa başında haritadan rotasyonları yapıyor, esnafı büyük zarara sokuyordu. Vatandaşın kapısından toplu taşıma aracı geçemez. Bir muhtar arıyor benim kapımın önünden geçsin. Belediyede yetkili bir kişi inşaat yapıyor diye onun inşaatının önünden toplu taşıma aracı geçti. Bu kadar vahim bir durum olamaz. Eğer belediye rotasyonlarda UKOME’yi dikkate alırsa birebir otobüslerin geçecek olduğu yerleri görürlerse ben düzeleceğine inanıyorum. Bunlar yapılmadığı takdirde esnaf batmaya mahkumdur. Zaten bitmiş durumda esnaf’’dedi.

ESNAFIN AHI TÜREL’İ BULUR

12 Metrelik dönüşümün hemen öncesinde araçlarını yenileyen esnafın dönüşüm sonrası araçlarının çalıştırılmaması nedeniyle zarara uğradığını belirten Tırak, “Mevcut sistemde 12 metrenin altında araçların çalışmasının devamına, gelecek araçların da 12 metre olması konusunda bir karar alınsaydı işte o zaman bizler mağdur olmayacaktık. Ben defalarca Sayın Türel’e mesaj attım. Başkanım sizi yanlış yönlendiriyorlar. Rotasyon yanlış, esnaf perişan diye. Açız. Bunun vebali var. Bu vebal sizi bırakmaz diye birçok kez anlatmaya çalıştım. Hatta randevu istedim ama engelledi beni.  Esnafın ahı Sayın Türel’i bulur. Tehdit amaçlı söylemiyorum. Türel’e çok beddua eden aileler var. Başta ben beddua ediyorum. Benim çoluğumun çocuğumun rızkını veriyorum’’ şeklinde ifade etti.

VERİLEN KARAR ESNAFI İPE GÖTÜRDÜ

Tırak, ’’Benimle beraber 3 arkadaşımızın zor durumda kaldığı olayı anlatayım. 2014 Yılında 2 tane AB plakalı aracımı otobüs yapmak için belediyeye başvurdum. 9,5 Metre araba alabileceğimi euro 5 olmak şartıyla faaliyetimi sürdürebileceğim söylendi, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından. 185 bin TL’ye aldım. 2016 Yılı 12. ayda çıkan kararla 12 metre dönüşümde bu aracımı satmak zorunda kaldım. 185 Bin TL’ye aldığım otobüsü 115 bin TL’ye sattım. İyi ki de satmışım. Benim durumumdan daha kötü olanı 2016 yılı 11. ayda bir ulaşım esnafı 10,5 metre otobüsünü belediyeye geldi gösterdi. UKOME’nin onayını aldı. Otobüsü alabileceği söylendi. 275 bin TL’ye aldı aracını. Plakayı taktı. Çalışmaya başladı. 1 ay sonra Belediye ‘bu otobüsle çalışamazsın. 12 metre otobüs alacaksın’ dedi. Adam otobüsünü satamadı. Şuanda otobüs Adapazarı’nda müşteri bekliyor. 200 bin TL verin diyor. Müşteri yok. Yönetimin vermiş olduğu karar esnafı ipe götürmekten başka bir şey değil’’ dedi. DENİZ TOPKAYA 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
   ‘Cumhuriyet ideallerini hayata geçiriyoruz’

‘Cumhuriyet ideallerini hayata geçiriyoruz’