Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Emekli borç batağında

Emekli borç batağında

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin yaklaşması ile birlikte emeklileri hatırladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emekli borç batağında

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL ve bayram ikramiyelerinin 2 bin TL’ye çıkarılmasını kamuoyu seçim yatırımı olarak yorumlarken EYT ile ilgili süreçler hala sorunlu şekilde devam ediyor. EYT başvurularında oluşan aksamalar borçlanma ile emekli olmuş kişileri adeta batağa sürüklüyor.

Antalya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yeşim Koçay, borçlanma ile emekli olmuş kişilerin devlete güvendiğini dile getirerek, “Emekli olmak için borçlanma yapan bir çok insanımız var kredilerin ödemeleri geldi ama hala problem yaşıyorlar. Onay çıkarsa Nisan’da emekli maaşlarını almaya başlayacaklar. Sürekli bir problemle karşı karşıya kalıyoruz. Sürekli bir şeye takılıyoruz. Şu an SGK’da çok fazla yoğunluk var ve işlemlerimiz maalesef hızlı bir biçimde yapılmıyor. SGK’da ‘Biz yıllık 400 bin kişiyi emekli ederken 1 milyon 200 bin kişiyi hızı şekilde işlemlerini yapamayız’ diyorlar” dedi.

yeşim koçay

“EMEKLİYE BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILDI”

“EYT’de yaş kalktı ama prim gün sayıları maalesef sabit kaldı” diyerek EYT’liler EPT oldu eleştirisini aktaran Başkan Yeşim Koçay, “En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL ve bayram ikramiyeleri 2 bin TL oldu. Bize lütfeder gibi maaşlarımızı 7 bin 500 TL’ye çıkardılar. 7 bin 250 TL alan emekli maaşı alan birisi ile 5 bin 500 TL emekli maaşı alan birisi artık aynı tutarı alacak. Burada büyük bir haksızlık var. Emekliye yapılan maaş zamları orantısal olarak yapılmalı. Aslında bizim sürekli üzerinde durduğumuz aylık bağlanma oranları yüzde 28’lere düşmemiş olsaydı bugün yüksek maaş alınacaktı. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğu ülkemizde en düşük emekli maaşı orantısal olarak 12 bin TL olmalı. Bu yapılanların hepsi bir seçim yatırımıdır. Emeklilere büyük haksızlık yapıldı” ifadelerini kullandı.

“SORUMLU AKP İKTİDARIDIR”

“Emekliler önceden asgari ücretin yüzde 30’undan fazla bir maaş alırdı” diyerek AKP iktidarının 2008’de çıkardığı 5510 sayılı yasayı işaret eden Başkan Yeşim Koçay, “Mücadelemizle hakkımızın bir bölümünü aldık ama hepsini alana kadar mücadele edeceğiz. Ben verdiğim primlerle devlete neredeyse bir ev bağışladım ama şu an haklarımı alamıyorum elimizde hiçbir şey yok.  Hak mücadelesinde bayrak tuttuk. Geriye aldığımız haklarımız için büyük mücadeleler verdik. Sırada ise ABO var. ABO’da bizim istediğimiz seviyeye gelmeden mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Emekliler şu an sosyal yardım niteliğinde bir maaş ile hayatlarını sürdürmek zorunda bırakılıyor. Yüzde 70 oranı sabitlenirse emekli maaşları asgari ücretin üzerine çıkacaktır. 30 yıl prim ödenmiş ama asgari ücretten daha az bir maaş alınıyor. 30 yıl verdiğim primleri biriktirsem benim 2 tane evim olurdu. Şu an elimde herhangi bir şey yok.  Emeklinin büyük maddi sıkıntıları var. ABO’yu başımıza bela eden mevcut AKP iktidarıdır. Emekliler maaşlarındaki düşüklük ile ilgili sorun yaşıyorsa AKP’nin karşısına dikilmesi gerekir” diye konuştu.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
300 yıllık tarihi cami alevler içinde kaldı

300 yıllık tarihi cami alevler içinde kaldı