Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Çiftçi desteklenirse sırtımız yere gelmez

Çiftçi desteklenirse sırtımız yere gelmez

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ‘Çiftçilerimiz gayet güzel paralar kazanıyor’ sözlerine Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp’ten ve Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş’tan tepki geldi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çiftçi desteklenirse sırtımız yere gelmez

Başkan Nazif Alp, “Çiftçi keşke kazanabilse, çiftçiye verilen destek arttırılmalı, tarıma verilen para asla boşa gitmez çiftçiler desteklendiği sürece de Türkiye’nin sırtı yere gelmez” dedi.

Kendi çıkardığı ‘Tarımsal destekleme için ayrılan kaynak, gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 1'inden az olamaz’ kanunu yerine getirmeyen AKP iktidarına çiftçilerden her gün tepki yağıyor. Tarımsal desteklenmenin yetersiz olduğunu ve bu yüzden 4 milyon hektar tarım arazisinin boş olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Eğer çiftçinin durumu çok iyiyse 4 milyon hektar neden ekilmiyor? Çiftçi kazansaydı bu tarım alanı boş kalmazdı. Çiftçinin kazancı iyiyse neden ekilmeyen toprakların kiralanması ile ilgili bir yasa çıktı. Çiftçi kazansaydı kendi toprağını kendi ekerdi. Çıkarılan kanunlar çiftçinin kazanmaması sebebi ile çıkarıldı. Çiftçi iyi kazansa 4 milyon hektar boş kalmazdı. Çiftçi ekmeğinden vazgeçmezdi” dedi.

“ÇİFTÇİ PARASINI YİNE TARIMA YATIRIR”

 “Antalya haline domates fiyatı 9-12 TL arasında” diyerek şu an ki piyasa fiyatını açıklayan Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Gübre fiyatları aldı başını gitti. Şu an 25 kilogram gübre fiyatları 1800-2500 TL arasında seyrediyor. Toprak gübreleri ise 500-1100 TL arasında. Gübre dışında ilaç fiyatları da çok yüksek. Gübre ve ilaç dışında işçi yevmiyeleri de 330-450 TL arasında değişiyor. Mahsul kaldırma işleri de 1 günde bitmiyor. Onlarca işçi çalışıyor ve 2-5 gün arasında sürüyor. Domates seradan toplanıncaya kadar işçilik devam diyor. Girdi fiyatları o kadar yüksek ki çiftçi maalesef kazanamıyor. Sayın bakanımız nasıl bir hesap yaptı bilmiyorum. Antalya’dan İstanbul’a kadar domates fiyatı 2-3 katına çıkıyor. Bu tutar çiftçinin cebine girmiyor. Çiftçi şu an para kazanabilecek bir dönemde ama fiyatlar ve piyasa bir türlü toparlanamadı. Havalar ısındığı zaman bir serada mahsul iki katına çıkacak. Keşke sayın bakanımızın söylediği gibi olsa çiftçi kazanabilse. Çiftçi bankada parasını tutmaz. Çiftçi harcamalarını ve borçlarını hallettikten sonra elinde kalan bir tutarı yine tarıma yatırır” diye konuştu.

3867263

“TÜRKİYE TARIM İLE KALKINACAK”

İnsan için gıdanın zorunlu bir ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Nazif Alp, “Çiftçiler Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Gayrisafi milli hasıladan Anayasal hakkımız olan yüzde 1’lik tutarı talep ediyoruz şu an yüzde 0.5’gibi bir tutar veriliyor. Benim düşüncemle de bu miktar yüzde 2’ye çıkarılmalı. Tarıma verilen para asla boşa gitmez. Uzun vadede Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Eğer bize bir para verilirse biz bu parayı tarımı geliştirmek için kullanırız. Çiftçiye verilen tutarda bankadan takip edilebilir. Turizme verilen desteğe asla karşı değiliz ama çiftçiye de turizme verilen destek verilmeli. Çiftçi eğer tarımdan vazgeçerse asla geri döndüremezsiniz. Çiftçiyi, tarlada tutmadığınız an geriye dönüşü yok. Yurtdışından kaç gün ithal edilebilir. Türkiye bir tarım ülkesi. Cumhuriyet kurulduğunda nasıl tarım ile kalkındıysa bizde şu an tarım ile kalkınacağız. Çiftçiler göz ardı edilmemeli. Çiftçiler desteklendiği sürece Türkiye’nin sırtı yere gelmez” ifadelerini kullandı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akşener Ankara’da: 14 Mayıs sabahı, evet, baharlar gelecek

Akşener Ankara’da: 14 Mayıs sabahı, evet, baharlar gelecek