Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Balıkçılar da kirlilik dedi

Balıkçılar da kirlilik dedi

Hazırlanan Antalya’da son dönemde deniz yüzeyinde kaydedilen kirlilik yetkililer tarafından kabul edilmezken, kirlilik balıkçılık üzerine hazırlanan raporlara da girdi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hikmet Ertekin, balık avlanma

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Balıkçılar da kirlilik dedi

BALIK İTHALATI ÜZDÜ

Antalya İl Balıkçılık ve Su ürünleri Koordinasyon Kurulu, Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda sunulan raporda balıkların azalmasının nedenleri arasında deniz kirliliği, trol avcılığı, teknelerin yaşlı olması ve balıkçıların örgütlenme düzeylerinin düşük olması gibi faktörler yer aldı. Toplantı sonunda konuşan Vali Yardımcısı Cevheroğlu, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de balık ve su ürünleri ithalatı yapılmasının kendisini üzdüğünü dile getirdi.  Cevheroğlu, balıkçılıkta atılım yapılması, denizlerin temiz tutulması ve balık ürünleri tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Antalya İl Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulu’nda sunulan raporda Akdeniz Bölgesi’nde balıkçıların balıkların azalmasına ilişkin gösterdikleri en baştaki sebepler deniz kirliliği ve troller oldu. Özellikle son dönemlerde Antalya’da deniz kıyılarında görülen deniz kirliliği haberlerini inkar eden Çevre Sağlık İl Müdürlüğü’nün açıklamaların üzerine balıkçılar da balıkların azalmasında deniz kirliliğini sebep göstermesi dikkatleri çekti.

Antalya İl Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulu Antalya Vali Yardımcısı Serdar Cevheroğlu Başkanlığı’nda, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Kurulda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, “Antalya Su Ürünleri Üretimi ve Müdürlüğün Faaliyetleri” konulu rapor sundu. İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hikmet Ertekin ise Akdeniz bölgesinde su ürünleri avcılığı yapan işletmelerin sosyo-ekonomik analizleri üzerine sunum gerçekleştirdi.

İLDE 5 BALIKÇI BARINAĞI

İl Müdürü Ahmet Dallı, yaptığı sunumunda su ürünleri alanında 14 kooperatif olduğunu ve toplamda 794 üyenin olduğunu ifade etti. Dallı, “Antalya ilimizde toplam 5 balıkçı barınağı bulunmakta. Antalya-Konyaaltı, Alanya-Merkez, Finike-Merkez, Kaş-Merkez, Kaş-Kalkan’da balıkçı barınaklarımız var” dedi.

Dallı sunduğu raporda; ruhsatlı balıkçı gemi sayısı; ruhsatlı gemi 724 tane, ruhsatlı trol-gırgır (ağla ve olta ile avlama) 14 tane, ruhsatlı balıkçı sayısı ise 22 bin tane olduğu kaydedildi. Antalya İli Su ürünleri işletme tesislerinin sayısının ise toplamda 7 olduğu belirtildi. 7 işletmeden, Avrupa Birliği İhracat izinli 3 işletme, Avrupa Birliği Dışı İhracat izinli 1 adet işletme, iç piyasa izinli 3 işletme olduğu aktarıldı.

Dallı, raporun sonunda denetim, ihracat ve ithalat rakamlarını aktardı. 2014 yılı Ağustos ayına kadar 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında Antalya ilinde, 1174 adet denetim gerçekleştirildiği ve 33 adet idari para cezası uygulandığı bildirildi. 2014 Yılının 7 aylık döneminde su ürünleri ihracatımızın 479 bin 368 kilogram,  ithalatının ise 839 bin 394 kilogram olduğu belirtildi.

AKDENİZDE TEKNELER ÇOK YAŞLI

 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hikmet Ertekin ise Akdeniz Bölgesi’nde su ürünleri avcılığı yapan işletmelerin sosyo-ekonomik analizleri üzerine yaptığı sunumunda, bölgede 140 adet tekneden anket yoluyla veri alındığı ifade edildi. Ertekin ayrıca Akdeniz’de teknelerin çok yaşlı olduğunu belirterek, 2 ile 42 yaş aralığında tekne ve gemilerin yaş ortalamasının 18 olduğunu kaydetti. Ertekin, yine balıkçıların Akdeniz’de örgütlenme oranını 60.1 olduğunu ancak bu oranın yeterli olmadığını belirtti.

Hikmet Ertekin balıkçıların gemi boylarına göre yıllık kazançlarının 8 metrede 8 bin 301 TL, 8 ile 11 metrede 11 bin 5 TL iken 12 metre ve üzerinde ise 89 bin 833 TL olduğunu aktardı.

SORUNLARIN BAŞINDA KİRLİLİK GELİYOR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hikmet Ertekin sunumunun sonunda balıkçıların sorunları ve çözümleri üzerine aktardıkları ayrı bir dikkat çekti.  Antalya sahillerinde görüntülenen deniz kirliliği, Antalya Çevre ve Sağlık Müdürlüğü’nce kabul edilmese de balıkçılık üzerine hazırlanan raporda da balıkların azalmasının nedenleri arasında ilk olarak kirlilik gösterildi. Raporda Akdeniz Bölgesi’nde deniz kirliliğinin önlenmesi, stoklara zarar veren avlanma yöntemlerinin yasaklanması istendi. MÜHÜBE DEMİRBAŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Konyaaltı’ndan eğitime destek

Konyaaltı’ndan eğitime destek