2014 yılında Türkiye'de ilk kez görülen ve 2020 yılına kadar Antalya, Bartın, Trabzon ve Zonguldak'ta tespit edilen tahripkar turunçgil uzun antenli böceği, Mayıs ayı ortalarında Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde yeniden görüldü. 

A W231609 02 Result

Turunçgil Uzun Antenli Böceği Nedir?  Zararları nelerdir?

Turunçgil Uzun Antenli Böceği; akçağaç, at kestanesi, kızılağaç, huş, gürgen, turunçgil, narenciye, fındık, dağ muşmulası, kayın, elma, armut, erik, kavak, karaağaç, çınar ve akasya ağaçlarına zarar verebiliyor. Uzmanlar, böceğin Türkiye'ye yurt dışından gelen kereste ve süs bitkileri ile taşındığını tahmin ediyor.

A W231609 03 Result

Böcek ile Mücadelede Yeni Adımlar

Turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele ve önlem almak amacıyla 22 Mayıs 2024 tarihinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bu toplantıya ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, orman bölge müdürlükleri ve Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü katılım sağladı. Bilgi alışverişi sonrasında oluşturulan plana uygun olarak, Muğla Büyükşehir Belediyesi, enfekte alanlarda müdahalelere başladı.

A W231609 04 Result

Enfekte Ağaçlar İlaçlanıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekiplerinden Biyolog Pınar Gitmez, tahripkar uzun antenli böceğin Köyceğiz ilçesinde görüldüğünü ve sorumluluk alanlarındaki 15 ağaçta gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Gitmez, "Köyceğiz'in ana merkezinde, ana yol üzerindeki iki çınar ağacında tespit edilen böceğe karşı, ilçe tarım müdürlüğü diğer enfekte ağaçları araştırdı ve işaretledi. Ağaçlarda gövde kalınlıklarına uygun sayıda delik açarak ilaçlarla müdahalede bulunduk. İlaç uygulaması sonrası üzerlerini macun ile kapattık ve sararak larvaların çıkışını engellemeye çalıştık. Bu şekilde 15 ağacın ilaçlamasına başladık ve takip edeceğiz. Vatandaşlarımızdan da bu böceği gördüklerinde Büyükşehir ve İl Tarım Müdürlüğü ekiplerine haber vermelerini rica ediyoruz" dedi.

Ortak Çalışma ile Mücadele

Turunçgil uzun antenli böceği ile mücadelede, ilgili kurumların koordineli bir şekilde çalışması önem taşıyor. Bu doğrultuda, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları ve orman bölge müdürlükleri iş birliği yaparak böceğin yayılmasını engellemeye çalışıyor.

TOKİ'nin yüzde 25 İndirimine 22 Bin 187 Kişi Katıldı TOKİ'nin yüzde 25 İndirimine 22 Bin 187 Kişi Katıldı

Kaynak: İHA