Adana mutfağının eşsiz tatlarından biri olan şırdan, lezzeti ve yapım aşamasındaki incelikleriyle dikkat çekiyor. Şırdan neyden yapılır? Şırdan malzemeleri nelerdir? Şırdan hayvanın neresidir? Şırdan nasıl yapılır? Adana şırdan dolması tarifi nedir? İşte bu benzersiz yemeğin malzemeleri ve adım adım hazırlanışı....
Şırdan Nedir? Şırdan Neyden Yapılır?
Adana'nın vazgeçilmezi olan şırdana şırdan dolması da denir. Şırdan, koyun ve inek gibi hayvanların midelerinin bir bölümüne denir.
Şırdan Hayvanın Neresidir?
Şırdan, geviş getirenler grubundaki hayvanların midelerinin 4. kısmı olup, bu bölüm midenin bağırsaklardan önceki son bölümüdür.
Şırdan Dolması nedir?
Şırdan içinin baharatlı pirinç karışımıyla doldurulmasıyla da şırdan dolması yapılıyor.
Şırdan Malzemeleri Nelerdir? (4 Kişilik)
- 4 adet şırdan
- 250 gram kıyma
- 500 gram pirinç
- 500 gram soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Şırdan Nasıl Yapılır?
Şırdanların Temizlenmesi
İçi temizlenmiş şırdanlar, önce soğuk suyla iyice yıkanır, ardından sıcak suyla birkaç kez daha yıkanır. Bu aşamadan sonra, şırdanlar birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Şırdan temizliği oldukça zahmetli ve özen gerektiren bir işlemdir.
İç Harcın Hazırlanması
Küçük küçük doğranmış soğanlar, pirinç, kıyma ve diğer malzemeler bir kapta karıştırılır. Hazırlanan harç, el yordamıyla şırdanların içine doldurulur.
Pişirme Süreci
Doldurulan şırdanlar bir tencereye yerleştirilir. Üzerine 3 su bardağı su ve bir miktar tuz eklenir. Şırdanlar, yaklaşık 60 dakika kadar pişirilir. Pişirme işleminin sonunda üzerine bolca kimyon serpilerek servis edilir.