36 ilde etkili olduğu ve birçok çiftçinin ürün kaybına uğradığı don afetlerinin ardından dün Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan, bugün ise Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez’den üreticilere destek açıklaması geldi.

600 Bin Kamu İşçisinin Gözü Bu Toplantıda 600 Bin Kamu İşçisinin Gözü Bu Toplantıda

Bayraktar: “Verileri Kamuoyuyla Paylaşacağız”

TZOB Başkanı Bayraktar, tarımsal üretimde zirai don nedeniyle zararın büyük olduğunu ifade ederek sahada yapılan incelemelerin sürdüğünü bildirdi. Tespit çalışmalarının ardından elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşacaklarını vurgulayan Bayraktar, üreticiler için destek çağrısında bulunarak, “Çiftçimizin emeği korunmalı. Zararın boyutunu yerinde göreceğiz. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

“Tarım Sigortası Olmayanların Da Zararı Karşılanmalı”

Bir destek çağrısı da Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez’den geldi. Tarımın doğaya bağlı bir sektör olduğunun altını çizen Suiçmez, doğal afetlerin gelecekte de kaçınılmaz olduğunu dikkat çekti. 36 ilde, birçok üründe hasar kaybı yaşandığını bildirerek esas sorun olarak tarım politikalarını işaret etti. Açıklamasında alınması gereken tedbirleri anlatan Suiçmez, şunları kaydetti:

“İklime yönelik de ek destek paketinin açıklanması gerekir. Bugün Bakanlar kurulu toplanacak umarım böyle bir açıklama yapılır. Bu aşamada zirai dona karşı tarım sigortaları önemli. Diğer olumsuz etkileyen meteorolojik olaylarda olduğu gibi. Tarım sigortalarında (TARSİM) maalesef çiftçilerin gerek ÇKS'ye üye olmamaları, gerekse prim ve sigortaların yüksekliği ve belirli oranda hasarın karşılanması nedeniyle tarım sigortalarına ilgi az. Afet bölgesi ilan edersek TARSİM'in dışındaki diğer üreticilerin de zararları giderilir.”

Suiçmez: “Çiftçi Desteklenmezse Tarımdan Çekilme Artar”

Tarım sektöründeki gelir düşüklüğüne ve tarımdan çekilmelere dikkat çeken Suiçmez, “Üretici zaten üretim maliyetleri ve düşük gelirler yüzünden tarlasını terk ediyor. Bu tür olumsuz olaylar da bu üretim alanlarından çekilmeyi artıracaktır. Gecikmeden acil önlem ve yaşanan gıda enflasyonunun nedeni de iklime bağlı olaylar değil bütün olarak değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.

Afetler Çiftçi Zararını Artırıyor! TARSİM Nasıl Yapılır? Afetler Çiftçi Zararını Artırıyor! TARSİM Nasıl Yapılır?
 


 

Kaynak: Haber Merkezi