Sanayi Sektöründe Çalışan Sayısı Düşüşe Geçti Sanayi Sektöründe Çalışan Sayısı Düşüşe Geçti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iki gün önce yaptığı açıklamada zirai don afeti için oda başkanlarıyla birlikte sahada olduklarını ve verileri kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirmişti. Bugün yaptığı açıklamada zirai don afetinden 65 ilin etkilendiğini duyuran Bayraktar, zarar gören tüm çiftçiler için fon oluşturulması çağrısında bulundu. 

65 il Zirai Don Afetinden Etkilendi!

İlkbahardaki donların her sezon çiftçilerin korkulu rüyası olduğunu vurgulayan Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

“65’ten fazla ilimizde etkili olan don afeti, şüphesiz ki son yıllarda tarımı etkileyen en büyük doğal afetlerden biri oldu. Zirai dondan etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşanan felaketin yalnızca çiftçileri değil tüketicilerimizi de doğrudan etkilemesi bekleniyor.”

Sadece şubat ayından bu yana 3 büyük don hadisesi gerçekleştiği bilgisini veren TZOB Başkanı, “Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilimizde yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Mart ayında Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki birçok ilimizde yaşanan don üzüm bağlarına zarar verdi. Bu yaralar tam olarak sarılmadan gelen ve neredeyse tüm ülkeyi etkileyen don hadisesi, tarımsal üretime darbe vurdu” ifadelerini kullandı. 

Birçok dikili ve ekili üründe zarar yaşandığını dile getiren Bayraktar, zirai don afetinden etkilenen illeri ve ürünleri şöyle açıkladı:

“Yaşanan zirai don afetiyle birlikte birçok dikili ve ekili üründe zarar meydana geldi. Malatya ve Kahramanmaraş’ta, başta kayısı olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma ve diğer meyveler; bunlara ek olarak şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği ve yem bitkilerinde; Karadeniz Bölgesi’nde, fındık ve çay başta olmak üzere kivi, hurma ve diğer meyvelerde; Ege Bölgesi’nde, başta üzüm olmak üzere zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz, ayva ve diğer meyvelerde; Marmara Bölgesi’nde, şeftali, ahududu, armut, sofralık zeytin, incir, kivi, nektarin, erik, kiraz, elma, ayva ve fındık gibi meyveler ile bazı ekili alanlarda; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Antep fıstığı, badem, ceviz, nar, Trabzon hurması, dut ve diğer meyvelerde; İç Anadolu Bölgesi’nde, elma, armut, ayva, ceviz, kiraz, üzüm gibi meyveler ile bazı ekili alanlarda; Akdeniz Bölgesi’nde ise karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.”

Zirai Don 65 İli Etkiledi2

Bayraktar: “Tarımda Afetler Son 10 Yılda Çok Arttı”

Kesin zarar oranlarının saha çalışmalarının sonlanmasının ardından netleşeceğini bildiren Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerin sayısı yıldan yıla arttığını söyledi. 2014 yılında 500 olan doğal afet sayısının 2024 yılında 1257’ye çıktığını vurgulayarak çiftçilere destek taleplerini dile getirdi:

“Doğal afetlerin yalnızca sayısında değil şiddetinde de artış gözlemliyoruz. Yaşadığımız don olayı 4 gün sürdü ve halen daha don riski devam eden yerler var. Sezona zaten borçla başlayan ve tek geçim kaynağı tarımsal üretim olan çiftçilerimiz, doğal afetler sebebiyle telafisi zor zararlarla karşı karşıya kaldı. Tarımsal üretimin devamlılığı ve kırsaldan göçün önlenmesi için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla bir fon oluşturulmalı; çiftçilerimize nakit yardımı ve girdi desteği verilmelidir, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan tüm borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve yeni kredi imkânları açılmalıdır. Bu arada Bakanlığımızın çiftçi maliyetlerinin karşılanması konusunda bir çalışma başlattığını öğrenmiş bulunuyor ve bunu olumlu karşılıyoruz.” 

TZOB’dan TARSİM’e Hassasiyet Çağrısı

Ziraat Odalarının sahada çiftçilerle birlikte olduğunun altını çizen Bayraktar, TARSİM uygulamalarındaki sorunlara dikkat çekerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yaşadığımız don afeti sıradan bir doğal afet değil. Yaşanan her doğal afette, çiftçilerimizin gelirlerini ve emeklerini koruyan tarım sigortalarının kıymeti anlaşılmaktadır. Ne yazık ki çiftçilerimizin büyük bir kısmı sigortalı değildir. Sigorta kapsamına girmeyen çiftçilerimizin de zararları karşılanmalıdır.

Tarım Sigortası (TARSİM) yaptıran çiftçilerimiz ise hem sigortaların kapsamı hem de hasar tespit aşamalarında bazı sorunlar yaşıyor. Çiftçilerimizin zararları konusunda hassas davranılmalı, üreticilerimizin zararları hakkaniyetli bir şekilde belirlenmelidir.

Türk çiftçisi, ülke tarımının birçok yapısal sorununa rağmen toprağını terk etmeyerek direniyor, üstüne bir anda gelen ve ne kadar önlem alınsa da yetersiz kalınan doğal afetlerle uğraşıyor. Buna rağmen üretmeye devam ediyor. Bu yüzden üreticilerimizin emeğinin arkasında durmak hepimizin görevidir. Ülkemizde bir daha böyle bir doğal afetin yaşanmamasını ümit ediyor, tüm çiftçilerimize tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Antalya’da Zirai Don Felaketi! Hasar Tespiti Yapılıyor Antalya’da Zirai Don Felaketi! Hasar Tespiti Yapılıyor
 

Kaynak: Haber Merkezi