Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kulis Meclis'te suç örgütü listesi krizi

Meclis'te suç örgütü listesi krizi

TBMM'de "Kara Para Aklamanın Nedenlerinin Araştırılması" konusunda konuşan CHP Milletvekili Cevdet Akay, "Bu isimler ülkemizde cirit atıyor." dedi. Akay, konuşmasında kara para aklama konusundaki endişelerini dile getirerek, konunun ülkede ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Meclis'te suç örgütü listesi krizi
KAYNAK: Haber Merkezi

HEDEP'in "Kara para aklamanın yaygınlaşmasının nedenlerinin araştırılması" amacıyla verdiği araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında kürsüde 2 metrelik bir örgüt listesi açıldı. Araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Görüşmeler sırasında CHP Milletvekili Cevdet Akay tarafından açılan listede, Türkiye'de faaliyet gösteren suç örgütlerinin isimleri sıralandı.

Türkiye, Kasım 2021'de "Kara para ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda yeterince çaba harcanmadığı" gerekçesiyle Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alındı. Muhalefet, Türkiye'nin cari açık finansmanı için kara parayla mücadele ve terörizmin finansmanı konusunda alınan önlemlerin yetersizliğini vurgulayarak iktidarı eleştirdi. Türkiye'nin, uyuşturucu baronları ve uluslararası çete liderleri için neredeyse bir "Cennet ülke" konumuna geldiği ifade ediliyor.

Gri listeden çıkmak için bu mücadeleyi vermemiz gerekiyor

Kara para aklamanın nedenlerinin araştırılması amacıyla verilen ancak AKP ve MHP oylarıyla reddedilen araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında CHP Milletvekili Cevdet Akay, elindeki 2 metrelik listeyle kürsüye çıkarak şunları ifade etti. Kara para ve terörizmin finansmanıyla mücadele neden bu kadar önemli? Toplam 1 trilyon 257 milyarlık faiz giderimiz var. Bu, genel bütçe büyüklüğümüzün yüzde 10'una, vergi gelirlerimizin de yaklaşık yüzde 14'üne tekabül ediyor. Biz cari açığın finansmanı ile mücadele edeceksek bu faiz giderlerini aşağı çekmemiz lazım, bunun için de gri listeden çıkmamız lazım, gri listeden çıkmak için de bu mücadeleyi yapmamız lazım.”

Ayrıca, organize suç örgütü Komançero'nun lideri Hakan Ayık'ın Türkiye'de yıllarca kaçak bir şekilde dolaştığını hatırlatan Akay, sözlerini şu şekilde sürdürdü. Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şu soruları sormuştu:

“Uluslararası suç örgütlerinin uzun bir süredir arandığı belli, Komançero lideri gibi.. ABD California Mahkemesi’nin bir kararı var, Hakan Ayık'ın ve diğer bazı Türk çete liderlerinin ülkemizden bu operasyonları yönettiğine dair. Yaklaşık üç yıl önce verilen bir karar bu. 2021 yılında verilmiş ama Avustralya tarafından da kırmızı bültenle aranan bir kişi bu. Niçin şimdiye kadar yakalanmadı? Yakalansaydı ne olurdu?”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Exxen ve ExxenSpor abonelik ücretlerine zam

Exxen ve ExxenSpor abonelik ücretlerine zam