Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kulis Başak Demirtaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak mı? Başak Demirtaş kimdir?

Başak Demirtaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak mı? Başak Demirtaş kimdir?

Tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabileceği sinyalini verince siyaset dünyası hareketlendi. Konunun bütün detayları haberimizde...

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Başak Demirtaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak mı? Başak Demirtaş kimdir?

Tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığıyla ilgili olarak, 'Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) bize bir öneri gelmedi ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz. Birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için değil, İstanbul’da kazanmak için yarışa gireriz ve iddialı oluruz.' dedi.

Başak Demirtaş

Parti Liderleri Ne Dedi?

Başak Demirtaş'ın bu açıklamasının ardından gözler DEM Parti'ye yöneldi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuyla ilgili ilk açıklamayı yaparken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de konuştu.

DEM Parti'den Başak Demirtaş Açıklaması

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İstanbul Belediye Başkan adaylığı için Başak Demirtaş’ın adının geçtiğine ilişkin soruya, 'Aday başvurularımız devam ediyor. MYK toplantımız var. Orada değerlendireceğiz' yanıtını verdi.

Başak Demirtaş

CHP Lideri Özgür Özel'in Başak Demirtaş Yorumu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Başkanı adayı olacağı iddialarına şu yorumu yaptı: 'Başak Demirtaş’ın yaptığı açıklamaların tamamı, aslında Recep Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar söylediği tüm sözleri yalanlar nitelikte. Ne diyorlardı: ‘CHP, ‘DEM’leniyor, DEM Parti ile kapalı kapılar ardında işbirliği yapıyor, kamuoyuna açıklanmayan işbirlikleri var.’ Oysa Başak Hanım’ın açıklamalarından ortaya çıktı ki bahsettikleri gibi kamuoyunun bilmediği hiçbir şey yok. Biz de bütün kamuoyuyla birlikte Başak Hanım’ın açıklamasını dinledik ve bu açıklamasından herkesle birlikte haberdar olduk. ‘Siz gizli kapaklı DEM ile bir şey görüşüyor musunuz?’ Bizim söylediğimiz bir tek şu: Kamuoyunun gözünün önünde ne oluyorsa, bize nezaket ziyaretinde bulundular, biz onlara nezaket ziyaretinde bulunduk, birçok gündemi değerlendirdik. DEM Parti’nin Parti Meclisi’nin bir açıklaması var, ‘Kent uzlaşısı arayacağız’ diye. Biz de üzerilerinde kentin uzlaşabileceği belediye başkan adayları arıyoruz. Bunun dışında DEM Parti’nin yaptığı açıklama, Parti Meclisi’nde aldığı karar ve bizim adaylıklarımızın birbiriyle ilgilisi ya da gizli kapılar ardında bir görüşme yok. Zaten ilan edilen adaylardan da bunu hep birlikte izliyorsunuz. Başak Hanım’ın ‘Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı olan seçme ve seçilme hakkını kullanmayla ilgili kendisine ilişkin irade beyanı veya bir katkısı olacaksa düşünebilirim’ denen yaklaşım, herkesin saygı duyması gereken yaklaşımdır. Ama bundan önce bize karşı yapılan saygısız bütün saldırıları boşa düşürmesi açısından da son derece önemlidir.'

Başak Demirtaş

Başak Demirtaş Kimdir?

Başak Demirtaş, 12 Ağustos 1977 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski lideri Selahattin Demirtaş'ın eşi, Türkçe öğretmeni ve yazar olan Demirtaş,  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olabileceğini açıkladı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde doğup büytüyen Başak Dmeirtaş, eşi Selahattin Demirtaş'ın 2016'da tutuklanmasından sonra Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, yaşadıklarının kendi çocukluğunu hatırlattığını belirterek, '1982'de babamı götürdüler. Diyarbakır'daydık ve polisler, babamı da almaya gece yarısı gelmişlerdi.' dedi.

Başak Demirtaş

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eşini ziyaret etmek için düzenli olarak Diyarbakır'dan Edirne'ye giden Başak Demirtaş, eşinin serbest bırakılmasını savunması için 2018 yılında AB Raportörü Kati Piri ile bir araya geldi. Covid-19 salgını sırasında binlerce mahkûmu serbest bırakacak yasa kapsamına siyasi mahkûmların da alınmaları için kampanya yürüttü. 2019 yılında Stockholm'de düzenlenen 'Progressive Alliance' adlı birliğin kongresine katılan Başak Demirtaş, eşi Selahattin Demirtaş'a verilen Siyasi Cesaret Ödülü'nü aldı. Başak Demirtaş, salgın sonrasında cezaevi ziyaret takviminin belirsizliği nedeniyle Eylül 2020'de öğretmenlikten istifa etti.

Başak Demirtaş

2002'de Selahattin Demirtaş ile evlenen Başak Demirtaş'ın bu evlilikten iki kızı oldu.

Başak Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olabileceğini açıkladı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hakan Fidan Cezayirli Mevkidaşı Ahmed Attaf ile Görüştü

Hakan Fidan Cezayirli Mevkidaşı Ahmed Attaf ile Görüştü