Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Genel Prof. Dr. Refik Duru kimdir?

Prof. Dr. Refik Duru kimdir?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Prof. Dr. Refik Duru kimdir?
KAYNAK: Haber Merkezi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde uzun yıllar akademik çalışmalar yürüten Prof. Dr. Refik Duru, arkeolojik kazılarda önemli katkılarda bulunmuş ve 92 yaşında vefat etmiştir. Prof. Duru'nun 63 yıllık arkeoloji kariyeri, birçok önemli kazıyı kapsıyor.

Prof. Dr. Refik Duru Kimdir  2

Prof. Dr. Refik Duru Kimdir? 

Prof. Dr. Refik Duru, 1932 yılında Kadıköy, İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Prehistorya Bölümü’nde yüksek öğrenimini tamamladı. 1960 yılında aynı fakültede Asistan olarak atandı, 1965’te Doktora çalışmasını tamamladıktan sonra 1969’da Doçent ve 1978’de Profesör unvanı aldı.

Prof. Dr. Refik Duru Kimdir  3

Akademik ve Yönetimsel Görevler

Prof. Duru, 1982-1999 yılları arasında Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı ve 1994-1999 yıllarında Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanlıkları görevlerini yürüttü. 1999 yılında emekli oldu.

Prof. Dr. Refik Duru Kimdir  4

Prof. Dr. Refik Duru Arkeolojik Kazıları ve Araştırmaları

1955 yılında arkeolojik kazı ve araştırmalara katılmaya başlayan Prof. Duru, Prof. Dr. U. Bahadır Alkım’ın yönetimindeki Karatepe, Yesemek Heykeltraşlık Atölyesi, Yesemek Höyüğü, Tilmen Höyük, Gedikli Karahöyük ve Kırışkal Höyük kazılarına katıldı. Ayrıca Çatalhöyük, Keban Barajı Kurtarma Kazıları Projesi kapsamındaki Değirmentepe kazısını yönetti. 1976 yılından itibaren Burdur ve çevresinde araştırmalara başladı ve Kuruçay Höyüğü, Höyücek, Bademağacı Höyüğü, Hacılar Nekropol Arama Çalışmaları ve Yassıhöyük kazılarını yürüttü. 2002 yılında Tilmen Höyük’te Koruma ve Düzenleme Projesi başlattı ve 2011 yılından itibaren Hacılar Büyük Höyük kazısında Onursal Başkan olarak yer aldı.

Prof. Dr. Refik Duru Akademik Yayınları

Prof. Duru, Berlin Freie Universitaet ve London University’de çalışmalar yaptı. 63 yıllık araştırma kariyerinde 18 kitap ve Anadolu ile Önasya Arkeolojisine dair 120'yi aşkın makale yayınladı. 

Prof. Dr. Refik Duru Ne Zaman Öldü?

Prof. Dr. Refik Duru, 27 Şubat 2024 tarihinde 92 yaşında vefat etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da okul öncesi kırtasiyelerde denetimler başladı

Antalya'da okul öncesi kırtasiyelerde denetimler başladı