Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Temmuz ayının zam şampiyonları açıklandı!

Temmuz ayının zam şampiyonları açıklandı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarının rekor seviyelere ulaştığını açıkladı. Özellikle havuçta görülen yüzde 420,5'lik fark dikkat çekti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Temmuz ayının zam şampiyonları açıklandı!
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de temmuz ayında üretici ve market arasındaki fiyat farklarının dikkat çekici bir seviyeye ulaştığını bildirdi. Bayraktar’a göre, en yüksek fiyat farkı havuçta yüzde 420,5 ile görüldü. Havuçta yaşanan bu büyük farkı sırasıyla limon, elma ve kuru incir takip etti. Temmuz ayında market fiyatları arasında en fazla artış gösteren ürün limon olurken, üretici fiyatları arasında en fazla artış ise yumurtada gözlendi. Aynı dönemde hem markette hem de üreticide en fazla fiyat düşüşü ise karpuzda yaşandı.

Market ve Tarla Fiyatları Arasında Önemli Farklar

Temmuz ayında marketlerde 37 ürünün 13’ünde fiyat artışı gözlemlenirken, 24 ürünün fiyatında ise düşüş yaşandı. Marketlerde en fazla fiyat artışı yüzde 36,2 ile limonda görülürken, bunu elma, yumurta ve maydanoz takip etti. Öte yandan, marketlerde fiyatı en fazla azalan ürün yüzde 42,4 ile karpuz oldu. Karpuzdaki fiyat düşüşünü patates, Antep fıstığı ve kabak izledi.

Tarla fiyatlarında ise 29 üründen 7’sinde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü yaşandı. Bayraktar, üretici fiyatları arasında en büyük düşüşün karpuzda, en büyük artışın ise yumurtada yaşandığını belirtti.

Fiyat Artışlarının Nedenleri

Aşırı sıcakların tarım ürünleri üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Bayraktar, yeşil soğan, marul, yeşil fasulye ve maydanozda yaşanan fiyat artışlarının arzın azalmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Kuru soğan fiyatlarının geçen yılın temmuzuna göre yüzde 6 azaldığını belirten Bayraktar, fiyat düşüşünün rekolte yüksekliği ve arz fazlalığı ile ilgili olduğunu vurguladı. Kuru soğanın fiyatları, Polatlı’da 5 liraya kadar gerilemiş durumda.

Domateste ise arz artışı ve salça fabrikalarıyla yaşanan sorunlar, fiyatların düşüşüne yol açtı. Kayısıda yaşanan fiyat düşüşleri için de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya müdahale ederek denge sağlaması gerektiği ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TCMB'nin TL depo ihalesine 209,6 milyar TL teklif

TCMB'nin TL depo ihalesine 209,6 milyar TL teklif