Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Temel gıdaya erişim güç

Temel gıdaya erişim güç

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporunda, temel gıda maddelerine gelen zamlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toprak, “İktidarın en başta halkın temel gıdaya makul fiyatlarla erişimini sağlamak için acil önlemler alması elzem hale gelmiştir” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Temel gıdaya erişim güç

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporunda, “Geçen yıl 250 gramlık ramazan pidesi 5 TL iken bu yıl yaklaşan ramazan öncesi açıklanan pide fiyatı 10 TL! Resmi enflasyonun yüzde 55’e gerilediğini iddia eden iktidarın bu söylemine karşılık pideye yapılan yüzde 100 zam, temel gıdası ekmek olan milyonların açlıkla test edilmesidir. Asgari ücretli 4 kişilik bir ailenin iftar sofrasında ramazan pidesi erişilmez olacak! 23 Mart’tan itibaren başlayacak Ramazan’a on gün kala iftar sofralarının vazgeçilmezi ramazan pidesinin yüzde 100 zamlanması, dar gelirli geniş kesimlerin pideyi sadece fırın vitrinlerinde izlemesine neden olacak. Geçen yıl 250 gramlık ramazan pidesinin fiyatı 5 TL iken, bu yıl 300 gramlık pidenin fiyatının 10 TL’ye yükseltilmesi, geleneksel ramazan pidesinin ‘tadımlık’ olacağını ya da pek çok ailenin ramazan pidesine erişemeyeceğini gösteriyor. Asgari ücretli 4 kişilik bir aile ramazan boyunca kişi başına bir pide tüketse, günlük 40 TL ve ramazan boyunca 30 günde 1200 TL’yi sadece pideye ayırmak zorunda. Daha kalabalık ailelerin pideye ayıracakları bütçe ise 1500-2000 TL’ye kadar çıkabilecek” ifadelerine yer verdi.

erdogan-toprak-670

“PEYNİR LÜKS OLDU”

“Normal ekmek fiyatı yılbaşında yüzde 50 zamla 5 TL’ye çıkarken, simit fiyatı ise geçen aydan bu yana 7,5 TL oldu” ifadelerini kullanan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, ekmeğe gelen yüzde 50’li zammı eleştirdi. Toprak, “Yoksul, dar gelirli ailelerin ağırlıklı gıdası olan ekmek, simit ve şimdi de ramazan pidesi fiyatlarının ulaştığı tutarlar, insanların en temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlandıklarını, ekmeğin, simidin, pidenin yanında tüketilecek çay, peynir vb. katıkların ise lüks haline geldiğini ortaya koyuyor. Fırıncılar Esnaf Odası doğal olarak un, elektrik, doğalgaz, su, işçilik, kira, nakliye ve girdi fiyatlarındaki artışların üç haneli olduğunu, yüzde 55 olarak açıklanan resmi enflasyonun gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek ramazan pidesine yüzde 100 zam yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini savunuyor. Dünya Bankası sıralamasında, gıda enflasyonunda dünya beşincisi olan Türkiye, aylardır gıda fiyat artışlarında zirvedeki yerini koruyor” dedi.

“ÇADIR SORUNU HALA ÇÖZÜLEMEDİ”

Toprak, “İktidar artık göstermelik etiket denetimlerini, market zincirlerini suçlayıp yüklü para cezaları kesmeyi gündeminden çıkartarak bir kenara bıraktı. İnsanların gıdaya erişim sorunu gittikçe ağırlaşırken, ne yapacağını bilmez haldeki iktidar bir hafta önce domates ihracatına getirdiği yasağı, domates üreticilerinin ve ihracatçıların protestoları üzerine geçen hafta iptal etti. Et fiyatlarına yüzde 30 daha zam yapıldı ve kıymanın, kuşbaşı etin kilosu kasaplarda, şarküterilerde 300 TL’ye dayandı. Et ve Süt Kurumu satış mağazaları önünde binlerce kişi, sabahın karanlığında daha ucuza et alabilmek için kuyruğa giriyor. Deprem bölgesinde durumun çok daha vahim olduğu, yardımların yavaşlamaya başladığı, çadır sorununun hala çözülemediği, başta su olmak üzere temel ihtiyaçların karşılanmasında ciddi sıkıntıların yaşandığı bizzat sahada ziyaretlerdeki gözlem ve tespitlerimiz. 6 Şubat’tan bu yana geçen yaklaşık 1,5 ayda en temel sorunların çözümündeki yetersizlik ve organizasyonsuzluklar devam ediyor. İktidarın en başta halkın temel gıdaya makul fiyatlarla erişimini sağlamak için acil önlemler alması elzem hale gelmiştir” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kemer, Moskova Fuarı’nda

Kemer, Moskova Fuarı’nda