Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi TCMB iklim değişikliği ve gıda enflasyonunu inceledi

TCMB iklim değişikliği ve gıda enflasyonunu inceledi

TCMB'nin analizine göre iklim değişikliği ve gıda enflasyonu arasındaki ilişki incelendi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TCMB iklim değişikliği ve gıda enflasyonunu inceledi
KAYNAK: Anadolu Ajansı

TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yayımlanan "İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu" başlıklı analiz, iklim değişikliğinin ekonomik etkilerini detaylandırıyor. Analizde, aşırı iklim olaylarının kısa vadeli arz şoklarına neden olarak başta gıda grubu olmak üzere genel fiyat seviyelerinde risk oluşturduğu belirtiliyor. İklim değişikliği, merkez bankalarının fiyat istikrarı hedefi açısından önemli bir araştırma konusu haline geliyor.

Türkiye'de İklim Değişikliğinin Gıda Fiyatlarına Etkisi

Son yıllarda artan sıcaklıklar, uzayan kuraklık dönemleri ve şiddetli hava olaylarının tarımsal üretimi, tedarik zincirlerini ve gıda fiyatlarını olumsuz etkilediği vurgulandı. 2035 yılına kadar, iklim değişikliğinin küresel gıda maliyetlerini ortalama yüzde 1,5 ila yüzde 1,8 oranında artıracağı öngörülüyor. Türkiye, Akdeniz kuşağında bulunması nedeniyle bu olumsuz etkilerden özellikle etkileniyor. Türkiye'nin meyve ve sebze üretimi, iklim değişikliği nedeniyle önemli bir enflasyonist baskı altına giriyor.

Artan Sıcaklık ve Azalan Yağışların Gıda Fiyatlarına Yansıması

Analiz, Türkiye'nin önde gelen meyve ve sebze üreticisi 5 ilinde (Mersin, Adana, Antalya, Hatay, Muğla) yaşanan kuraklıkların üretimi olumsuz etkilediğini gösteriyor. Artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektrik miktarını artırarak maliyetleri yükseltiyor. Bu durum, taze meyve ve sebze fiyatlarına yansıyor. 2020 öncesi dönemde taze meyve ve sebze enflasyonu yaz aylarında düşüş gösterirken, 2020 sonrası dönemde bu durum tersine dönmüş durumda. Pandemi, tedarik zinciri aksaklıkları ve jeopolitik gelişmeler de bu değişikliklerde rol oynuyor.

İklim Değişikliği ve Fiyat İstikrarı

İklim değişikliğinin fiyat istikrarı açısından önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken analiz, gıda fiyatları ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi vurguluyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için bu ilişkinin, hanehalkı refahı ve genel enflasyon görünümü açısından kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor. İklim değişikliği kaynaklı artan sıcaklıklar ve kuraklık, meyve ve sebze üretimini azaltırken, maliyetleri ve dolayısıyla fiyatları artırıyor. Bu gelişmeler, iklim değişikliği ve gıda fiyatlarının birlikte ele alınmasının önemini ortaya koyuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Karaman'da Korkunç Olay: Dayısını Kazara Öld*rdü

Karaman'da Korkunç Olay: Dayısını Kazara Öld*rdü