Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi OVP ile enflasyonun tek haneye düşürülmesi hedefleniyor

OVP ile enflasyonun tek haneye düşürülmesi hedefleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın açıkladığı 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanması için kapsamlı bir strateji sunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
OVP ile enflasyonun tek haneye düşürülmesi hedefleniyor
KAYNAK: AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Programın temel hedefinin enflasyonun tek haneli rakamlara çekilmesi olduğunu belirtti. Bu hedef doğrultusunda finansal istikrarın güçlendirilmesi ve enflasyonun arz yönlü kaynaklarına karşı etkin bir şekilde mücadele edilmesi planlanıyor.

Dezenflasyon Süreci ve Uygulanan Politikalar

Program, dezenflasyon sürecine uygun bir politika bileşimi ile devam edecek. Enflasyon istenen seviyelere gerileyene kadar tüm araçlar, bu mücadeleye katkı sağlayacak şekilde kullanılacak. Fiyat istikrarının kalıcı bir şekilde sağlanabilmesi için enflasyon hedeflemesi uygulamasına devam edilecek. Bu süreçte, Merkez Bankası tüm politika araçlarını etkin bir şekilde kullanırken, maliye ve gelirler politikalarının para politikası ile uyumlu olması sağlanacak.

Dalgalı Döviz Kuru ve Yönetilen Fiyatlar

Programda dalgalı döviz kuru rejiminin uygulanmasına devam edileceği vurgulanıyor. Döviz kurlarının arz ve talep dengesine göre oluşması hedeflenirken, aşırı oynaklık ve sağlıksız fiyat oluşumları önlenecek. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar enflasyon tahmin ve hedefleriyle uyumlu olarak artırılacak. Ayrıca, ücret-fiyat sarmalının önlenmesi amacıyla asgari ücret artışlarının dezenflasyon süreci ile uyumlu olması sağlanacak.

Arz Yönlü Politikalar ve Tarım Sektörü

Tarım sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde üretim kapasitesinin ve arz güvenliğinin artırılması planlanıyor. Gıda fiyatlarında istikrar ve arz güvenliğini sağlamak için stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması yapılacak. Gıda ve tarım ürünlerindeki arz-talep ve ihracat-ithalat değişimleri, erken uyarı sistemleri ile izlenecek ve fiyat istikrarını destekleyecek maliye ve dış ticaret politikaları uygulanacak.

Gıda ve Tarım Ürünleri Stok Takip Sistemi

Tarım ürünlerinde fiyat istikrarını desteklemek için Gıda ve Tarım Ürünleri Stok Takip Sistemi oluşturulacak. Ayrıca, gıda ürünleri depolarında izlenebilirlik sağlanarak, tarımsal üretimin teşvik edilmesi ve sürdürülebilirliği açısından tarımsal teşvikler zamanında açıklanacak ve ödemeler düzenli yapılacak.

Konut ve Kira Fiyatlarındaki Gelişmeler

Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak, depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisi için yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek. Ayrıca, dar gelirli vatandaşların konuta erişimini artırmak amacıyla çeşitli önlemler alınacak. Gayrimenkul kira kontratlarının dijital platformlara aktarımı tamamlanacak ve tüm kira kontratları belirli bir standartta dijitalleştirilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Acun Ilıcalı’nın Eşi Ayça Çağla Altunkaya'nın Eski Hali!

Acun Ilıcalı’nın Eşi Ayça Çağla Altunkaya'nın Eski Hali!