Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi MTB Başkanından Mersin için Hollanda modeli önerisi

MTB Başkanından Mersin için Hollanda modeli önerisi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Hollanda modelini örnek alarak Mersin'i pilot bölge olarak belirlemeyi önerdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MTB Başkanından Mersin için Hollanda modeli önerisi
KAYNAK: İHA

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, dünya tarımsal ihracatının yaklaşık yüzde 40’ının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından gerçekleştirildiğini ve bu ihracatta 127 milyar dolarlık payıyla Hollanda'nın birinci sırada yer aldığını belirtti. Özdemir, Hollanda'nın küçük yüzölçümüne rağmen büyük tarımsal ihracat başarısı göstermesini Türkiye için örnek bir model olarak sundu.

Mersin'in Tarımsal Potansiyeli

Özdemir, Türkiye'nin 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla Avrupa’da birinci, dünyada ise dokuzuncu sırada olduğunu vurguladı. Mersin’in, Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Özdemir, bitkisel üretim değerinde 3., tarımsal ihracatta 4. ve tarımsal hasılada 5. sırada yer aldığını açıkladı. Ayrıca, Mersin’in ihracatının yüzde 70’inin tarım ve gıda ürünlerinden oluştuğunu kaydetti.

Mersin Ticaret Borsası (Mtb) Başkanı Abdullah Özdemir

Tarımda Hollanda Modeli

Özdemir, Hollanda'nın tarımsal ihracat başarısının küçük tarım arazisiyle büyük ihracat yapabilme stratejisinden kaynaklandığını ifade etti. Amerika ve Brezilya’nın ardından en fazla tarımsal ihracat yapan ülke olan Hollanda'nın, küçük tarım arazisi ile yüksek ihracat yapabilme kapasitesine dikkat çekti. Hollanda'nın tarımsal ihracatının yüzde 66’sının kendi ürettiği ürünlerden, yüzde 34’ünün ise transit ihracattan oluştuğunu belirtti.

'Mersin Pilot Bölge İlan edilsin '

Özdemir, Mersin’in yüzölçümünün Hollanda’nın yaklaşık yüzde 40’ına eşdeğer olduğunu ve tarım alanında Türkiye’de birçok üründe ön sıralarda yer aldığını belirtti. Serbest bölgesi, gümrük antrepoları, organize sanayi bölgeleri, limanı ve lojistik imkanları ile Mersin’i küçük bir Hollanda olarak görebileceklerini vurguladı. Özdemir, tarım ve gıda politikalarının Hollanda modelini temel alarak yeniden şekillendirilmesi ve Mersin’in pilot bölge ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kamu-özel sektör-üniversite iş birliği ile desteklenen bir oluşumla Mersin’in Türkiye’nin tarım ve gıda üssü haline gelebileceğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Usta Spiker Ersin Tunçkaya Hayatını Kaybetti

Usta Spiker Ersin Tunçkaya Hayatını Kaybetti