Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Mersin'de sedir balı sağımı başladı! Sedir balı kilosu kaç TL?

Mersin'de sedir balı sağımı başladı! Sedir balı kilosu kaç TL?

Mersin'de iklim şartları nedeniyle her yıl üretilemeyen sedir balı, bu yılki hasadıyla arıcıların yüzünü güldürdü. Sedir balı kilosu kaç TL? Yanıtı ve detayları haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mersin'de sedir balı sağımı başladı! Sedir balı kilosu kaç TL?
KAYNAK: İHA

Türkiye'nin bal üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de, arıcılar bu yıl sedir balı hasadından oldukça memnun. İklim şartları nedeniyle 3 ila 5 yılda bir hasadı yapılabilen sedir balı, bu yıl arıcıların yüzünü güldürdü. Sağıma başlanılan sedir balının kilogram fiyatı bin TL olarak belirlenmiş durumda.

A W239608 09 Result

Toros Dağları’nda Bal Mesaisi

Mersin'de arıcılık faaliyetleri, bahar aylarıyla birlikte sıfır rakımda başlayıp yaz aylarında Toros Dağları’ndaki sedir ormanlarına taşınıyor. Bin 800 rakımda milyonlarca arı, gün doğumuyla birlikte kovanlarından çıkarak bal mesaisine başlıyor. Bölgede 100 binden fazla kovanda üretim yapan arıcılar, sedir balının özel bir bal olduğunu ve iklim şartlarının uygun olmasıyla bu yıl verimli bir sezon geçirdiklerini belirtiyorlar.

A W239608 01 Result

Sedir Balı Neye Yarar?

Sedir balı, yüksek antioksidan içeriğiyle dikkat çekiyor. TA değeri 17 olan bu bal, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve doğal enerji verici olarak kabul edilmesiyle biliniyor. Arıcılar, sedir balının lezzeti ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle talebin her geçen yıl arttığını ifade ediyorlar.

A W239608 07 Result

Sedir Balı Kilosu Kaç TL?

Toroslar'da sedir balı üreten arıcı Celal Çay, 'Bu ormanda yüzlerce arıcı arkadaşımızla birlikte sedir balı üretiyoruz. Bu bal, bağışıklık sistemini güçlendiren, karaciğere ve akciğere destek olan şifalı bir bal. Faydalarının bilinmesiyle birlikte talep artmaya başladı,' dedi. Çay, sedir balının her yıl üretilememesi nedeniyle, bu yılki yüksek verimin arıcılar için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Sağıma başlanılan sedir balının kilogram fiyatının bin TL olduğu belirtildi.

A W239608 02 Result

Yüksek Verim

Geçen yıl Hollanda'dan gelen talepleri karşılayamayan arıcılar, bu yılki yüksek verimle birlikte ihracat yapmayı planlıyorlar. Arıcı Celal Çay, 'Bu yıl yeteri kadar üretebilirsek, hem Ortadoğu'ya, hem Uzakdoğu'ya hem de Avrupa'ya göndereceğiz,' dedi. Ancak küresel iklim değişikliği nedeniyle sedir balı üretiminde zorluklar yaşandığını da vurguladı.

A W239608 10 Result

Toroslarda 100 Bin Kovan 

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, 'Mersin Toroslar'da sedir ormanlarındayız. Burada 100 bin kovanla ciddi bir bal üretimi yapmaktayız. İklim değişiklikleri ve kuraklık nedeniyle arıcılarımız zor bir dönemden geçiyordu, ancak bu yıl sedir balı umut oldu. Bu nadir yıllardan bir tanesi ve verim çok yüksek. Bu da arıcılarımız için umut kaynağı,' diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ATSO Yönetimi ve Çevre Mühendisleri Odası'ndan Ortak Proje Adımı

ATSO Yönetimi ve Çevre Mühendisleri Odası'ndan Ortak Proje Adımı