Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Merkez Bankası Türkiye Aralık ayı faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Türkiye Aralık ayı faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği yılın son toplantısında, politika faizini yüzde 40'tan yüzde 42,5'e çıkaran bir karar aldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Merkez Bankası Türkiye Aralık ayı faiz kararını açıkladı
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu'nun faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 40'tan yüzde 42,5'e yükseltme kararı aldı, bu da politika faizinde 250 baz puanlık bir artış anlamına gelmektedir.

Karar metni, Kasım ayında sınırlı bir artış gösteren manşet enflasyonun, Enflasyon Raporu'nda belirtilen görünümle uyumlu bir seyir izlediğini belirtirken, yurt içi talebin mevcut düzeyi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını sürdürdüğüne vurgu yaptı. Metinde ayrıca, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisinin göstergelerle birlikte yurt içi talepteki dengeyi sürdürdüğü, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığı değerlendirmesi yapıldı.

Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerdeki artış, talepteki dengelemenin cari işlemler hesabına destek sağlaması ve Türk lirası varlıklara güçlenen talep, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü bir katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devam ettiği belirtildi.

Kurul, dezenflasyonun sağlanması için gereken parasal sıkılığa önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattı. Ancak, dezenflasyonun kalıcı hale gelmesi için gereken parasal sıkılığın sürdürüleceği vurgulandı.

Metinde, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilerek piyasa mekanizmasının işlevselliğinin artırılması ve makro finansal istikrarın güçlendirilmesine odaklanıldığı ifade edildi. Ayrıca, kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin, parasal sıkılaşma eşliğinde aktarım mekanizmasını güçlendireceği ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörüldü.

Kurul, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmaya yönelik parasal ve finansal koşulları sağlama amacıyla kararlarını vermeye devam edeceğini belirtirken, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergeleri yakından izleyeceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kullanmaya kararlılıkla devam edeceği ifade edildi. Kararlar, öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınmaya devam edilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Açıkladı! Tarım Üretim Maliyeti Ekim Ayını Oranı Açıklandı!

Antalya Açıkladı! Tarım Üretim Maliyeti Ekim Ayını Oranı Açıklandı!