Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Kısa vadeli dış borç stoku haziranda artış gösterdi

Kısa vadeli dış borç stoku haziranda artış gösterdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, 2024 yılı Haziran sonu itibarıyla Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku 180,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşti ve geçen yıla göre yüzde 2,5 oranında artış gösterdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kısa vadeli dış borç stoku haziranda artış gösterdi
KAYNAK: İHA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku verilerini açıkladı. Haziran sonu itibarıyla Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, 2023 yıl sonuna göre yüzde 2,5 oranında artışla 180,5 milyar ABD doları olarak belirlendi.

Bankaların Kısa Vadeli Dış Borçlarındaki Artış

Bankaların kısa vadeli dış borçları, geçen yıl sonuna göre yüzde 10,2 oranında artış göstererek 75,4 milyar ABD doları seviyesine ulaştı. Ayrıca, bankaların yurt dışından kullandığı kısa vadeli krediler yüzde 38,7 artışla 17,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Diğer Sektörlerin Durumu

Diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise, yüzde 1,6 azalarak 60,4 milyar ABD doları olarak belirlendi. İthalat borçları bu dönemde yüzde 1,9 oranında düşüşle 53,2 milyar ABD doları oldu.

Döviz Kompozisyonu ve Vade Dağılımı

2024 Haziran sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu, yüzde 49,5 ABD doları, yüzde 21,5 Euro, yüzde 13,4 TL ve yüzde 15,6 diğer döviz cinslerinden oluştu. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalan dış borçlar, 236,6 milyar ABD doları olarak hesaplandı.

Kamu ve Özel Sektörün Borç Durumu

Borçlu bazında değerlendirdiğinde, kamu sektörünün kısa vadeli dış borcu, geçen yıl sonuna göre yüzde 11,1 oranında artarak 38,3 milyar ABD doları olurken; özel sektörün kısa vadeli dış borcu yüzde 2,3 artışla 97,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Alacaklı Bazında Borç Dağılımı

Alacaklı bazında ise, parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yüzde 3,4 artışla 99,3 milyar ABD doları, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar ise yüzde 2,4 azalışla 76,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Ayrıca, kısa vadeli tahvil ihraçları 1,2 milyar ABD dolarından 4,4 milyar ABD dolarına yükseldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İsrail'de Tel Aviv'de Patlama: 'Planlanmış Saldırı' Açıklaması

İsrail'de Tel Aviv'de Patlama: 'Planlanmış Saldırı' Açıklaması