Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Kart borcunda yasal takip rekor seviyede

Kart borcunda yasal takip rekor seviyede

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı Haziran 2024'te yüzde 98,4 artarak 142 bine ulaştı. Toplamda 3,8 milyon kişi borç nedeniyle takipte.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kart borcunda yasal takip rekor seviyede
KAYNAK: Haber Merkezi

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı, 2024 yılı Haziran ayında yüzde 98,4 artışla 142 bine ulaştı. Toplamda 3,8 milyon kişi borçlarından dolayı takipte.

TBB Risk Merkezi Verileri

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, 2024 yılı Haziran ayına ilişkin 'negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı' verilerini yayımladı. Verilere göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69,7 oranında artarak 645 bine yükseldi.

Yasal Takibe İntikal Edenlerin Sayısı

Aynı dönemde, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı yüzde 34,3 oranında artarak 536 bine ulaştı. Bu dönemde, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısı yüzde 43 artarak 891 bin kişiye ulaştı.

Haziranda Artış Zirve Yaptı

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 2024 yılı Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 98,4 artarak 142 bin kişiye yükseldi. Bu rakam, Aralık 2021 sonrasındaki 30 ayın zirvesi olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı da yıllık yüzde 75,7'lik artışla 67 bine ulaştı.

3,8 Milyon Kişi Takipte

TBB Risk Merkezi verilerine göre, Haziran 2024 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artış ile 77 milyar TL oldu. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam eden kişi sayısı 2024 yılı Haziran sonu itibarıyla 3 milyon 804 bin 248 olarak kayıtlara geçti.

Kartlı Harcamada Yavaşlama

Öte yandan, kartlı harcama artış hızında son aylarda bir yavaşlama gözlemlendi. Haftalık kart harcamalarının aylık ortalamasının yıllık artışı şubat ayında yüzde 135,5 iken, temmuz ayında yüzde 80,8'e kadar geriledi. Yerel seçim döneminde zirve yapan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, son üç ayda sert bir şekilde geriledi.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 5 Nisan 2024 tarihinde 787,8 milyar TL olan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, 26 Temmuz'da 678,8 milyar TL oldu. Yaklaşık üç aylık dönemde bakiyede düşüş oranı yüzde 13,8, düşüş miktarı ise 109 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ekonomik Yavaşlama ve Faiz Artışları

Ekonomideki yavaşlama ve faizlerdeki yükseliş, borç kaynaklı yasal takip verilerinde net bir şekilde görüldü. Bu durum, borçlu bireylerin yasal takip süreçlerine daha fazla dahil olmasına neden oldu. Kredi kartında azami gecikme faizi aylık yüzde 4,55 seviyesinde bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Isparta'da bıçaklı din dersi iddiası! Milli Eğitim topu Diyanet'e attı

Isparta'da bıçaklı din dersi iddiası! Milli Eğitim topu Diyanet'e attı