Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Burdur'da lavanta hasadı başladı

Burdur'da lavanta hasadı başladı

İklim değişikliği nedeniyle kuraklıkla mücadele eden Burdur'da, susuz tarım ürünlerinin en önemlilerinden biri olan lavanta hasadı başladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Burdur'da lavanta hasadı başladı
KAYNAK: İHA

Burdur'un Kargıcak Mahallesi'nde 350 dönümlük lavanta tarlasının hasadında konuşan Burdur Valisi Türker Öksüz, 84 yıl sonra ilk kez en yüksek sıcaklıkları yaşadıklarını belirterek, çiftçilerin su kullanımlarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Kuraklık nedeniyle göl ve yer altı sularında ciddi çekilmeler yaşandığını ifade eden Öksüz, susuz tarım ürünlerinin önemine dikkat çekti.

A W250407 05 Result

2005 yılında başlatılan proje ile Burdur Gölü çevresinde susuz tarımın en önemli tıbbi aromatik bitkileri olan lavanta, kekik, adaçayı, melisa, biberiye ve gül gibi ürünler yetiştirilerek su kullanımının minimum seviyelere düşürülmesi hedefleniyor. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin bulunduğu tepelerde yaklaşık 350 dekar araziye ekilen lavantaların hasadı bugün başladı.

Eko turizm 

Lavantaların mor rengiyle kurak tepeleri adeta masalsı görünüme kavuşturduğu bu dönemde, lavantalar hasat edilmeden önce eko turizmle bölgeye ekonomik katkı sağlıyor. Hasat edildikten sonra ise lavantalar işlenerek sağlık ve kozmetik alanlarında kullanılmakta.

Vali Türker Öksüz, lavantanın Burdur için büyük önemi olduğunu belirterek, çiftçilerin su kullanımına dikkat etmesi ve susuz tarım ürünleri yetiştirmesi gerektiğini söyledi. 2024 Mayıs ayında 1940 yılından beri ilk kez en yüksek sıcaklık ortalamasının ölçüldüğünü belirten Öksüz, bu küresel ısınmanın etkilerini suyu tasarruflu kullanarak ve su verimliliğini ön plana alarak aşabileceklerini vurguladı.

A W250407 03 Result

Susuz tarım 

Öksüz, ülkenin uluslararası alanda su sıkıntısı çeken ülkeler arasında olduğunu ve bu yüzden susuz tarıma yönelmenin çok önemli olduğunu belirtti. İçme suyu kaynakları yerine atık sular, yağmur suları ve derin suların kullanılması gerektiğini ifade etti.

Eko turizm projeleri

Susuz tarımın kuraklıkla mücadele dışında eko turizme de büyük katkı sunduğunu belirten Vali Öksüz, 'Lavanta yolu projesi' ve 'Gül yolu projesi' gibi projelerle bölgenin eko turizm imkanlarının artırıldığını söyledi. Balon turizmiyle de bölgenin önemli bir destinasyon haline gelmesi hedefleniyor.

A W250407 07 Result

Türkiye'de ilk sıralarda

Burdur'un, suya az ihtiyaç duyan anason, çörek otu ve rezene gibi bitkilerin yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk sıralarda olduğunu belirten Öksüz, bu bitkilerin yetiştirilmesinin hem çevreye hem de bölgenin eko turizmine katkı sağladığını ifade etti.

Lisinia Doğa Projesi

Lisinia Doğa Projesi Kurucusu Öztürk Sarıca, 2005 yılında başlatılan etkinliklerle susuz tarım ve içme sularının korunması konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Lavanta, kekik, adaçayı ve melisa gibi pek çok tıbbi aromatik bitki yetiştirerek, eko turizme katkı sağlamaya devam ettiklerini söyledi.

Lavantanın ekonomik değeri

Hasadı yapılan lavantaların yağları çıkarılarak litresinin 750 TL civarında satıldığını belirten Sarıca, lavantanın kuraklıkla mücadelede ve eko turizmde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yaz Boyunca Açık Hava Sinema Keyfi

Yaz Boyunca Açık Hava Sinema Keyfi