Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Borçların tamamı faiziyle birlikte silinecek! Torba yasada sürpriz madde

Borçların tamamı faiziyle birlikte silinecek! Torba yasada sürpriz madde

Torba yasada müjdeli bir gelişme! Borçlar, faiziyle birlikte tamamen silinecek. Milyonlara olumlu bir haber daha geldi!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Borçların tamamı faiziyle birlikte silinecek! Torba yasada sürpriz madde

Meclisteki 80 maddelik torba yasa tasarısında beklenmedik bir madde ortaya çıktı. Torba yasa kapsamındaki 54. madde ile birlikte, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları faiziyle birlikte tamamen silinecek. Bu gelişme, GSS prim borcu olan milyonlarca vatandaşı olumlu bir şekilde etkileyecek.

Zorunluluk Getirilmişti:

1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle Genel Sağlık Sigortası'na prim ödeme zorunluluğu getirilmişti. Sigortalı çalışanlar için işveren tarafından ödenen primlerden borç doğmazken, çalışmayan bireyler kendi primlerini ödemek durumunda kalıyor ve bu nedenle her ay sigorta borcu ortaya çıkabiliyordu.

1 Milyon 800 Bin Kişinin Borcu Silinecek:

Torba yasa teklifindeki 54. madde, GSS prim borçlarına af getirerek 1 milyon 800 binden fazla kişinin borcunu silecek. Devlet, toplamda 1 milyar 835 milyon 604 bin lira tutarındaki GSS prim borçlarından vazgeçmiş olacak.

Faiziyle Birlikte Silinecek:

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, torba kanunda yer alan bu sürpriz maddeyle ilgili yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2024 tarihine kadar birikmiş GSS prim borçlarıyla birlikte borçların faiz ve gecikme cezalarının tamamen silineceğini belirtti. Bu, bugüne kadar yapılan en büyük af düzenlemelerinden biri olarak kabul ediliyor.

GSS Borcu Neden Oluşur

Aylık gelirin belirlenmesi için yapılan gelir testi sonuçlarına göre, asgari ücretin üçte birini aşan gelirlere sahip olanlar GSS prim borcuyla karşılaşıyor. Ancak gelir testi yaptırmayanlar her ay asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim borcuyla karşılaşıyor.

GSS Borcu Sorgulama:

GSS borcu sorgulama işlemi, T.C. kimlik numarası kullanılarak internet üzerinden gerçekleştirilebilir. E-Devlet üzerinden "GSS Sorgulama" sayfasına girildikten sonra tescil ve borç sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Kimler Yararlanacak?

Aftan, 1 Ocak 2014 tarihinden önce GSS prim borcu olanlar yararlanacak. Af kapsamında ödenmemiş GSS primleri, gecikme cezası ve gecikme zammından tamamen vazgeçilecek.

Af Ne Zaman Geçerli Olacak?

Tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi durumunda Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşacak. Yapılacak düzenleme sonrasında borçlu durumda olan milyonlarca vatandaşın yeni yıla GSS prim borcu olmadan gireceği tahmin ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alanya Jandarmadan KADES Eğitimi

Alanya Jandarmadan KADES Eğitimi