Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Antalya'da Ekonomik Buhran! İhracat Geriledi!

Antalya'da Ekonomik Buhran! İhracat Geriledi!

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İşte detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya'da Ekonomik Buhran! İhracat Geriledi!
MUHABİR: Kamer Durdu
KAYNAK: Haber Merkezi

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Çavuşoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,91 oranında gerileyerek 204 milyon 967 bin 707 dolar oldu.

İki Aylık İhracat Rakamları

Birliğin iki aylık toplam ihracatı ise yüzde 1 oranında düşüş göstererek 422 milyon 733 bin 182 dolar olarak gerçekleşti. Bu düşüşün en büyük etkeni yaş meyve sebze sektöründeki gerileme oldu.

İhracat Yapan Firmalar ve Sektörler

İki aylık dönemde Batı Akdeniz’den 140 ülke ve bölgeye ihracat yapan firma sayısı 1434 oldu. En fazla ihracat gerçekleştiren sektör ise 425 firma ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektörü oldu.

Sektörel İhracat Artışları

Şubat ayında yaş meyve sebze sektöründe ihracat kaybı yaşanırken, diğer sektörler ihracatlarını artırmayı başardı. İklimlendirme sektörü ihracatını 3,7 milyon dolardan 8 milyon dolara çıkartarak, yüzde yüzün üzerinde bir artış kaydetti. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri de yüzde 10’un üzerinde ihracat artışı gerçekleştirdi.

Önemli Pazarlarda Kayıplar

Şubat ayında, bölge için büyük önem taşıyan Rusya ve Almanya pazarlarında kayıplar yaşandı. Ayrıca, önemli bir diğer pazar olan Çin, bu defa ihracat listesine giremedi.

İhracat Yapan İller ve Ülkeler

Şubat ayında Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 1111 firma, 127 ülke ve bölgeye ürün gönderdi. Yılın ilk iki ayında gerçekleşen toplam ihracata bakıldığında, yaş meyve sebze sektörünün gerilediği görüldü. Ancak, doğaltaş ağırlıklı maden ve metaller, ağaç ve orman ürünleri sektörlerindeki ihracat artışı yüzde 20’ye yaklaştı. İklimlendirme sektörü ihracatını yüzde 50’ye yaklaşan bir artışla 8,7 milyon dolardan 13 milyon dolara yükseltti. Su ürünleri sektörü ise ihracatını 2,7 milyon dolardan 6,8 milyon dolara çıkararak, yüzde 154’lük bir artışa imza attı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zincir marketlerde glütensiz ürün zorunluluğu başlıyor

Zincir marketlerde glütensiz ürün zorunluluğu başlıyor