Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi ABD'den dolar tahmini! Piyasalar doların yönünü merak ediyor

ABD'den dolar tahmini! Piyasalar doların yönünü merak ediyor

S&P Global, Türkiye'nin ekonomik risklerinde "negatiften" "durağana" geçerken, 2024 dolar tahminini açıklamadı. Ancak, kredi değerlendirme kuruluşu, dolar/TL'nin 2024'te artarak Türk ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD'den dolar tahmini! Piyasalar doların yönünü merak ediyor
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

S&P Global Ratings, Türk bankacılık sektöründeki dengesizliklerin ve refinansman risklerinin normalleşme süreci ve politika düzenlemeleri sayesinde bir miktar düzeldiğini belirtti. Kurum ekonomik ve sektör risk trendlerini "negatif"ten "durağan"a değiştirdi.

Kademeli Politika Sıkılaştırması ve Yeniden Dengeleme İhtimali

S&PGR, yeni ekonomi ekibinin kademeli politika sıkılaştırmasına devam etmesi ve ortodoks olmayan politikalardan vazgeçilmesi durumunda Türk ekonomisinin orta vadede yeniden dengelenebileceğini öngördü.

Kısa Vadeli Riskler ve Cari Denge Pozisyonu

Kurum, kısa vadeli risklerin özellikle Türkiye'nin cari denge pozisyonunun hala zayıf olması nedeniyle yüksek seyrettiğini belirtirken, jeopolitik risklerin veya ortodoks politikalardan sapmanın finansal istikrara zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Ekonomik Beklentiler ve Döviz Kuru Tahminleri

S&PGR, Türkiye'nin büyüme beklentilerini 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirledi. Dolar/TL'nin 2024'te 40'a ulaşmasını öngördü. Ayrıca, kurumun ortalama TÜFE tahminleri 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak açıklandı.

Bankacılık Sektörüne Dair Riskler ve Beklentiler

S&PGR, bankaların kredi kayıplarının 2024'te yaklaşık yüzde 3,5 olacağını ve tahsili gecikmiş alacak oranının yüzde 4-5'e yükseleceğini öngördü. Ayrıca, kârlılık ve sermaye oranlarının düşeceğini, artan fonlama maliyetleri, düşük TÜFE endeksli tahvil katkısı ve yüksek kredi zararının karlılığa olumsuz etkide bulunabileceğini vurguladı.

Enflasyon Muhasebesi ve Kamu Bankalarının Sermaye Seviyeleri

Sektör için enflasyon muhasebesinin hâlâ belirsiz olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, eğer enflasyon muhasebesine geçilirse açıklanan karlarda ciddi düşüşler bekleniyor. Düşük kârlılık ve lira değer kaybının özellikle kamu bankalarının sermaye seviyelerine zarar verebileceği ve yeni bir sermaye artışının kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fenomenlere darbe! Banu Parlak'ta gözaltına alındı

Fenomenlere darbe! Banu Parlak'ta gözaltına alındı