Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Eğitim Barış akademisyeni Ulutürk görevine iade edildi

Barış akademisyeni Ulutürk görevine iade edildi

Akdeniz Üniversitesi’nden 2016 yılında ihraç edilen sekiz akademisyenden birisi olan Eğitim-Sen üyesi Doç. Dr. Süleyman Ulutürk mahkeme kararıyla görevine iade edildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Barış akademisyeni Ulutürk görevine iade edildi

Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerden 1128 akademisyen, Güneydoğu illerinde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi talebiyle 11 Ocak 2016 tarihinde ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bir bildiri yayınlamıştı. Bu bildiriyi Akdeniz Üniversitesi’nde görev yapan sekiz akademisyen de imza atmıştı. Üniversite yönetimi imzacı akademisyenler hakkında talimatla disiplin soruşturması açmış, savunma yapmalarına dahi fırsat vermeden haklarında meslekten ihraç kararı vererek dosyaları YÖK’e göndermişti. YÖK yasa dayanağı olmayan bu kararı üniversiteye iade etmişti. Ancak 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal fırsat bilinerek bu dönemde çıkarılan 677 sayılı Olağanüstü Hal Kararnamesi ile sekiz akademisyen Akdeniz Üniversitesi’nden ihraç edilmişti.

8 AKADEMİSYENİN 4’Ü GÖREVE DÖNDÜ

Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevlerine iade edilmek isteyen akademisyenler, OHAL kararlarının incelenmesi için kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurmuş ancak ret yanıtı almıştı.Bu gelişme üzerine, İdare Mahkemesine başvuran akademisyenler, ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisini imzaladığı için ihraç edilenlerle ilgili, Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği ifade özgürlüğünü ihlal kararını emsal göstererek, görevlerine iade edilmelerini talep etti. Akademisyenlerden Prof. Dr. Taha Karaman,  Dr. Öğr. Üyesi Suzan Yazıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Hafize Öztürk Türkmen geçtiğimiz ay mahkeme tarafından görevlerine iade edilmiş, Suzan Yazıcı Üniversitedeki görevine başlamıştı. Taha Karaman ve Hafize Öztürk Türkmen için ise atama sürecinin devam ettiği bildirildi. Doç. Dr. Süleyman Ulutürk’ün Ankara 26. İdare Mahkemesi’nde görülen davası ise 31 Mayıs 2023 tarihinde göreve iade kararı verildi.

300 AKADEMİSYEN HALA BEKLİYOR

Süleyman Ulutürk hakkında ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisi nedeniyle ‘Terör Örgütü Propagandası Yapmak’ suçundan hakkında İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açılan kamu davasında yapılan yargılamada beraatine karar verildiğini hatırlatan Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin ihraç edilen akademisyenlerle ilgili kararlarına atıfta bulunarak, bildiriye imza atanların ‘PKK’nın talimatıyla hareket ettiğine ilişkin hukuken kabul edilebilir bir tespitin bulunmadığını’ vurguladı. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun göreve iade talebini red kararını dayanaksız bulan Mahkeme ayrıca, Doç. Dr. Süleyman Ulutürk’ün Akdeniz Üniversitesi’ndeki kamu görevinden uzaklaştırılması nedeniyle yoksun kaldığı parasal ve özlük haklarının yasal faiziyle ödenmesini kararlaştırdı. Olağanüstü hal kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamu görevinden çıkarılan 400 kadar akademisyenden 100 kadarı mahkeme kararıyla görev iade edildi. 300 kadarının göreve iade talepli dava süreci ise devam ediyor.

DAVA SÜRECİNİN KİTABINI YAZACAK

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’ndeki görevine iade kararı sonrası, sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Doç. Dr. Süleyman Ulutürk, ODTÜ, Boğaziçi ve Hacettepe gibi üniversitelerde görev yaparken ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlerin görevlerine devam ettiğini hatırlatarak taşra üniversitelerinde ise Anayasa’da güvence altındaki ifade özgürlüğü ilkesi göz ardı edilerek işgüzarlık yapıldığını söyledi. Akdeniz Üniversitesi’nde görevden uzaklaştırılan barış akademisyeni sekiz kişiden dördünün görev iade davasının devam ettiğini hatırlatan Süleyman Ulutürk, “Daha fazla hak kaybı ve kamu zararı yaratmadan tüm arkadaşlarımızın  ivedilikle görevlerine dönmesi gerekiyor” dedi. Süleyman Ulutürk,

Haklarındaki dava sürecini ve sonuçları ile bu süreçteki mesleki tutumlara ilişkin anılarını bir kitapta toplayarak Türkiye’deki akademi tarihine katkı yapmak istediğini açıkladı.

Buse YEŞİL

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya öğretmensiz kalabilir

Antalya öğretmensiz kalabilir