Okullar 2023-2024 eğitim öğretim dönemine başladı. Bu dönemde tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.
Bu sene için açık liselere geçişte bazı düzenlemeler geldi. Açık liselere geçiş daha çok son sınıflar tarafından sınava hazırlanmak amacı ile tercih ediliyordu. Dershanelere yazılıp okuldaki kayıtlarını açık liseye alıyorlardı. Online olarak açık lise sınavlarına girip lise diplomasını alıyorlardı. Buradaki eğitim açığını çocuklar bir şekilde değerlendiriyordu. Ancak burada gittikleri dershaneler de yeterli denetim olmadığı için çocuk için mağduriyet de oldukça fazla idi.
Bunun önüne geçmek için Millî Eğitim Bakanlığı’ndan bir düzenleme geldi. Sadece eğitim hakkını kaybetmiş öğrenciler için açık öğretim kurumlarına kayıt alınabilecek.
Lise son sınıftaki birçok öğrenciden bu duruma tepki gelse de bana göre çok geç kalınmış bir uygulama. Çocukları okul dışında başka kurumlara çok güvenmeden teslim etmek bana da çok doğru gelmiyor. Çocukları denetimsiz dershanelerde giriş çıkış saatleri belli olmadan başı boş bir şekilde bırakmak hiç de normal bir durum değildi. Bu anlamda Milli Eğitim’in yapmış olduğu uygulama oldukça yerinde. Aslında sınav sürecinde olan çocuklar için örgün eğitim dışında özel kurumlara ihtiyaç duymayacağı bir sistem ile çocuklar eğitilmeli. Okuldan sonra özel dersler, özel dershaneler ile çocuk ancak kendine başarılı bir yol haritası çizebiliyor. Bu da hem ekonomik hem de zaman olarak çocuğu ve aileyi yoruyor. Çocuk bu zamanı ve bütçeyi kişisel gelişimi için kullanmalı ki gelişim olsun. Spor, sanat gibi alanlara eğilmesi gereken yaşını dershanelerde ek dersler ile harcıyor.
Bir başka sorunumuz da eğitim hayatının başlaması ile büyük şehirlerdeki ulaşım sorunu. Trafik okul saatlerinde mutlaka trafik kitleniyor. Diğer bir ulaşım problemi de çocukların servis masrafları. Neredeyse ev kiralarına yakın olan servis ücretleri aile için çok zorlayıcı. Lise çağına gelmiş çocuklar toplu taşıma kullanabiliyorlar ancak okul öncesi, ilk okul, ortaokul çağındaki çocukların kendi başlarına toplu taşıma kullanmaları imkansız gibi bir şey. Ailesi çalışan çocuklar mecbur servis kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu aşamada servislerin maliyetleri de ekonomik olarak ailenin bütçesini çok ciddi anlamda yoruyor. En yakın mesafeler bile 2-3 bin TL. Askeri ücretle geçinen aileler için bunlar çok zorlayıcı. Bunun yanında beslenme, giyinme, kırtasiye masrafları velileri isyan ettirme noktasına getirdi. Ekonomik sebepler yüzünden çocuğunu okutmak istemeyen birçok veli var. Çocukların eğitim masrafları için devletten bir destek olmalı. Çocuğun okula gitmedi için devlet aileyi ekonomik teşviklerle biraz olsun rahatlatabilmeli.