Durum gerçekten vahim. Bizim nesil gazeteciliğe tipo baskı ile başladık. Kurşun harfleri tek tek dizerdik. Özellikle başlıklarda “bloklama” diye bir sorunumuz vardı, yetenek isterdi. Gazetede kullanacağımız fotoğraflar İzmir’de “klişe” ettirilirdi. ‘Ofset’ten ‘dijital’e yıldırım hızıyla geçtik. Kağıt gazetecilik bitti, bitiyor. Biten sadece gazetecilik olsa biyerlerden telafi ederdik de öyle değil işte. İnsanlık bitti diyen var, erdem, onur, şeref, haysiyet, inanç bitti kaygısını dillendirenler var.
İnsanlık dünyaya sığmazken, en ucuz yalanla kampanya yürütüp seçim kazanan bir iktidar var. Kandırıla kandırıla ‘kandırmayı’ öğürendi adam yav.
Şimdi de 2024 yılı baharında yapılacak yerel seçime kilitlendik. Yok ‘ittifak sürecek mi?’, yok ‘falanca kişi aday olacak mı?’. ‘Filanca siyasetçiyi aile üzerinden vurup indirebilir miyiz?’ ‘Çakma anketle Hakan’ı yok sayabilir miyiz?’
Oysa daha önemli sorunlarımız var.
Okyanus bile ısındı….
1995 miydi?
Türkiye’nin ilk çevre mühendisi Kriton Curi 5 Haziran Dünya Çevre Günü için geldiği Antalya’da “Gidişat kötü, 25-30 yıl sonra balkonunuzu, arabanızı yıkayacak su bulmakta zorlanabilirsiniz, iklim değişiyor” demişti.
1990’ların başında Akldeniz’e iklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz’den canlıların gelmeye başladığı, 50 yıl sonra Basra ikliminin Akdeniz’e, Akdeniz’in Karadeniz’e kayacağı hesabediliyordu Anadolu Ajansı bültenlerinde.
Evet ısındık. Tamam, Eyyam-ı Bahur eskiden beri var. Tamam, koltuk meraklıları düğün, mevlit, şenlik gezerken terliyor ama o değil. Okyanuslar ısındı efendim, okyanus diyorum…. BBC haberi diyor ki: “İklim değişikliğinin etkisiyle ısınan okyanuslarda su sıcaklığı şu ana kadar kayda geçen en yüksek düzeyine çıktı. Sulardaki ısının bu kadar yükselmesi gezegenin sağlığı açısından çok vahim sonuçlara yol açıyor.”
AB bünyesinde iklim değişikliğini izleyen bir kuruluşu varmış Copernicus. Bu kurum, deniz yüzeyi sıcaklığının 2016 yılının aynı dönemindeki son rekoru aştığını, ortalamanın çok üzerinde, 20,96 dereceye kadar çıktığını açıklamış.
Isınan okyanuslar ve sıcak hava dalgaları deniz canlıları, örneğin balıklar ve balinalar gibi türlerin soğuk su arayışıyla göçmesine, bu da beslenme zincirinin bozulmasına yol açıyor. Uzmanlar bu nedenle sulardaki balık sayısının azalabileceği uyarısında bulunuyor.
Birleşik Krallık sularında Meteoroloji Dairesi ve Avrupa Uzay Kurumu verilerine göre bu Haziran ayında su sıcaklığı ortalamanın 3 ile 5 derece üzerindeydi. Florida'da deniz yüzeyi ısısı 38,44C'ye, bir sıcak su banyosu ile kıyaslanabilecek bir düzeye ulaştı. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Olayları kurumuna göre, normal olarak burada suyun sıcaklığının bu mevsimde 23C ile 31C arasında olması gerekiyor.
Çocuklarınıza yaşanabilir bir dünya bırakamıyorsanız, bıraktığınız mal mülk hikâye paşam… “Devraldık seni diyoruz, anamızdan, babamızdan. Oysa ödünç aldık bir ömürlük, kendi çocuklarımızdan…”