Ülkenin içinden geçtiği yaklaşık 20 yıllık süreçte en büyük kavgamız bugün ekmeğe dönüştü. Demokrasi, insan hakları, özgürlük derken iş, aş temel sorun haline geldi. Eskiden kuyruk ve karne olmasını eleştirenler iktidarlarındaki kuyruğu ‘bolluğa’ yorsa da durum ortada…
A’den Z’ye herşeyin zamlandığı ülkemizde malum temel gıdalar da yurttaşı zorluyor. Ekmek, simit, yumurta, su altın oldu. Yurttaşlar evine götüreceği ekmekten, yumurtadan tasarruf yapar oldu…
Hal böyle olunca ekmeğe yapılan zamda hedef fırıncılar oldu. Oysa fırıncılar, bugün Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce’nin söylediği gibi kazana dökecek un bulamaz halde…
Çünkü ithal edilen buğday, dolarla birlikte uçtu. Tonu dolara bağlı uçuşa geçen buğday, yanlış üretim politikasının kurbanı oldu kısaca. Tahıl ambarım Anadolumuzda topraklar boş beklerken, Rusya’dan buğday bekleyen ülkemin fırıncıları da haliyle darda…
Gelelim bu işe çözüm bulması gerekenlerin politikalarına…
Ankara’da da yerelde de hata hata. Ankara, memleketi dışa bağımlı hale getirirken Antalya’da da yerel yönetimler ucuz ekmek üretemez haldeler…
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce ucuz ekmek üretmesi için kurulan Antalya Ekmek, bugün özelleştirmenin kurbanı olarak piyasa fiyatıyla yarışıyor. 210 gram ekmek fırında 2.50, Antalya Ekmek’te ise 2.25 Lira. Sadece 25 Kuruş var arada. Hal böyle olunca İstanbul’daki belediye büfelerindeki ekmek kuyruğu, burada yok…
Öğrendiğim kadarıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bu konuda çalışma yapıyor. Fiyatı aşağı çekmek için…
Görüşmeden ne çıkar bilmiyorum ama kurtuluş belediyenin kendi üretim yapıp satmasında…
Ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtmasında…
Öte yandan Halk Evleri bu konuda açıklama yapmış. Ellerine sağlık. Ama maalesef açıklamaları eksik. Çünkü Antalya Büyükşehir üzerinden yapılan eleştiriler, iktidar partili Kepez’e yapılmamış. Antalya’nın en büyük ilçe belediyesi Kepez Belediyesi’nin Kepez Ekmek’ine ses çıkarılmamış…
Gözden kaçmış olabilir. Biz ekleyelim o zaman. Kepez Belediyesi, çok güzel bir iş yapıyor. Halka ucuz ekmek üretip sunmak için vakıf aracılığıyla hizmet veriyor. Ama maalesef o da Büyükşehir’in özelleşen ekmek fabrikasıyla aynı fiyattan satış yapıyor…
Ve bu durumu normalleştirmişler. En kötüsü de bu. İhtiyaç sahiplerine bedava ekmek sunduklarını ve vakıf aracılığıyla burs verdiklerini belirterek, olayı bize de kanıksatmaya çalışıyorlar…
Tamam güzel…
İlçe belediye olarak vakıf aracılığıyla burs veriyorsunuz. Ama ekmek üzerinden kar yapıp burs vermek yerine önce ucuz ekmek üretin. Bursu başka kaynaklar üreterek verin…
Beklenti Büyükşehir’in özelleştirmeden vazgeçmesi, İstanbul’daki gibi bir fiyat ve gramaj politikasıyla 250 gram ekmeğin 1,25 Lira olması…
İlçe belediyelerin bu konuda elini taşın altına sokması gerekir…
Ama tabii en mühimi de iktidarın ve zihniyetin değişmesi…
Üretmek, milli politikalarla yönetmek esas olmalı…
Sonumuz hayrola…