Masalcıyı bilen bilir, maddi hesap yapmaz. Ama dünyaya vizörden bakar, fotoğraf çekme planı asla bitmez. Burada da öyle oldu. Ala karlı, devasa çamlı, köyü karşıdan gören yamaçtaki mezarlıkta Veli emmiye son görevini yapan masalcı düştü Cendeve’nin parke taşlı sokaklarına…
Cendeve, Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı bir (köy) mahalledir. Hukukçu, profesör, tarihçi, yazar ve araştırmacı Bilge Umar’a göre eski adı Kandyba’dan Cendeve olmuştur. Başka bir rivayete göre mahallenin eski adı Cumalı’dır. Kayıtlarda eski Bergos, yeni Mahmutlu Mahallesi’ne bağlı bir mahalle olarak geçmektedir.
Peki benim bu karda kışta bu köyde ne işim var. Yol arkadaşım Mehmet Bayrak’ın babası Veli Bayrak emmimiz hakkın rahmetine kavuştu. Kendisini, yaklaşık 8 yıl önce de eşini götürdüğümüz yere götürdük. Doğup büyüdüğü, Antalya merkezinde Teomanpaşa gibi bir mahalleyi kurarken, ilk muhtarlığını yaparken bile asla unutmadığı, vazgeçmediği köyüne ebedi istirahatgahına bıraktık.
Masalcıyı bilen bilir, maddi hesap yapmaz. Ama dünyaya vizörden bakar, fotoğraf çekme planı asla bitmez. Burada da öyle oldu. Ala karlı, devasa çamlı, köyü karşıdan gören yamaçtaki mezarlıkta Veli emmiye son görevini yapan masalcı düştü Cendeve’nin parke taşlı sokaklarına, bastı deklanşöre. “Deklanşör” ne ki hepi topu cep telefonu işte.
Bölgedeki yeni yol çalışması köyü biraz daha dışarı ile buluşturacak gibi duruyor, salgın sonrası her kırsal gibi Cendeve’de nasibini almış yapılanmadan. Ama burası konteyner ile prefabrik ile değil, aile apartmanları ile büyümüş.
Sırtını dağlara dayamış taş evler dünü unutturmamak için direniyor adeta. Meşe ağaçlarının gövdesine sarılan sarmaşıklar, bir arada olabilmeyi, yaşamak için tutunabilmeyi anımsatıyor bozuk güz bahçelerinde.
Bu arada Kent masalları artık Cuma günleri yayınlanıyor. Sebebini merak ettin mi? Açıklayalım; Örneğin Cendeve. Ben gittim, çok beğendim. Bu izlenimi yazı ve görselle paylaşıyorum burada. Belki bir nostalji tutkunu, belki benim gibi dar alanda sıkışmış fotoğraf meraklısı için yeni bir pencere olur diye düşündük. Öyle ya, Cuma günü okudun, haftasonu bas git. (Bu arada ben doyamadım.)
Cendeve tarihini kiminle konuşacağımı bilemedim. Salgın öncesi Mehmet Bayrak, “babamı da alıp gidelim, köyde çekim yap” demişti ama nasip işte, olmadı mı olmuyor. Canlı tarih bir bir gidiyor Veli emmi gibi.
İnternette köy hakkında bilgi ararken aşağıdaki notu buldum. Bakın bu not bile beni bir kez daha götürür Cendeve’ye, sizi bilemem.
Cendeve Kalıntıları: Mahallenin girişinde Deveyolu Mevkiinde (Eski Kervan yolu olmalı) mimari parçalar, onun aşağısında Kale Kalıntıları vardır. Yine Şadırvan Tepesinde kalıntılar bulunmaktadır. Antalya iline 145 km, Akseki ilçesine 15 km uzaklıktadır.