Türel’in çılgın projesi’ çalıntı mı ?

Akdeniz GERÇEK’ in bugünkü manşet haberiydi bu..

Çılgın projeye karşı çılgın bir iddia ortaya atıldı.

Çevre savaşçısı Yusuf Yavuz’un imzasını taşıyordu bu haber, OdaTV’de yayımlanmıştı.

Kamuoyu ile paylaşmayı uygun bulduk..

Çünkü son günlerin Antalya açısından iki konusu kart çilesi ve çılgın proje..

Pek çok vatandaşın parası eski kart yüzünden buharlaştı, eski yönetim de, yeni yönetim de birbirini suçlayarak kendilerini aklamaya çalışıyor.

Antalyalılar, bir yandan kart kuyruğunda çile çekiyor, diğer yandan Halkkart’a yükledikleri paraları için müjdeli bir haber bekliyor..

Gerçekçi olmak gerekirse bu pek mümkün görünmüyor..

Siz iyisi mi o arayı sokağa attığınızı düşünün..

Gelelim çılgın projeyi..

Ne demişti Türel ?

“ Boğaçayı benim çılgın projem, Kanal İstanbul kadar önemli’

Meslek odaları ile karşı çıkmıştı projeye..

Onlara göre deniz ile Boğaçayı’nı birleştirmek gerçekten çılgınlık olur..

Taşkın tehlikesi söz konusu olduğu gibi, Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı’nı çılgın proje sevdasına kaybedebiliriz.

Ünlü çevrecilerden Avukat Tuncay Koç ise, “Boğaçayı Projesi’ne destek vermek Antalya hainliği olur” diyor..

Gelelim çılgın projeye karşı çılgın iddiaya..

İddianın sahibi Türkiye’nin en önemli şehir plancılarından Ankara ve Gazi Üniversiteleri Öğretim Görevlisi, Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Prof. Dr. Mehmet Tunçer..

Mehmet Tunçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ‘hayal bile edilemez’ dediği Boğaçayı Projesi’nin 20 yıl önce,Su parkı’ olarak planlandığını söylüyor..

O projenin yaratıcılarından olan  Tunçer, 20 yıl önce planlanan projenin rant değil, halkı,yanı kamu çıkarını öne aldığını vurguluyor..

Bu noktada İnşaat Mühendisleri Odası(İMO)Antalya Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz ile Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in görüşleri örtüşüyor..

Boğaçayı’nı planlarken taşkın hesaplarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Oğuz, şunları söylüyor :

  'Taşkın çok büyük risk çünkü kıyı kabarması olacak. Halka açık yerleri açın, dış marinayı yapmayın, Konyaaltı kıyılarındaki kirlenmeye karşı koruyucu önlemler alın. Böyle yaparsanız projeyi uygulayın, aksi takdirde bu proje uygulanmasın'

Görünen o ki Boğaçayı ile ilgili tartışmalar önümüzdeki süreçte daha da kızışacak..

AKP’nin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in tavrının ne olacağı merak konusu..

Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in Boğaçayı projesi ile ilgili çarpıcı görüşlerinin bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Prof. Dr. Mehmet Tunçer, 20 yıl önce su parkı olarak planladıkları dönemde Boğaçayı Havzası’nın mevcut durumunu, doğal ve çevresel özellikleriyle birlikte bilimsel yöntemlerle incelendiğini alandaki ekolojik değerlerin saptanarak yasal bir çerçeve oluşturulması için rapor hazırlandığını vurgulayarak, şöyle diyor :

 “Alanda yer alan değerleri, koruma ve kullanma dengesi içinde kent yaşamına katmak, çağdaş planlama, kentsel tasarım ve peyzaj ilkelerine bağlı kalarak Boğaçayı Havzası’nı Antalya anakenti için bir ‘Kentsel Park ve Rekreasyonel Alan’ olarak düzenlemek ve kent bütünündeki diğer kullanım alanlarıyla işlevsel ilişki kurmak amaçlanmıştı”

Şu önemli dipnotu da paylaşalım :

1990’lı yıllarda ekibiyle birlikte Antalya’nın doğal, kentsel ve tarihi çevresiyle birlikte korunmasını amaçlayan planlara imza atan Tunçer’in  yaptığı çalışmalar arasında,  Antalya Çevre Projesi, Antalya Kıyı Yönetimi Projesi, Adalya Akdeniz Botanik Bahçesi Projesi, Düden Çayı Çevre Düzenleme Projesi (Gençlik Parkı Projesi), Sarısu Doğal Kaynak Kullanımı ve Çevre Düzenleme Projesi, Lara Kıyı Bandı Planlama Çalışmaları, Lara Falez Kesimi Düzenleme Projesi, Haşim İşçan ve Balbey Mahalleri Koruma Planı gibi projeler yer alıyor