Türkiye genelindeki mezbahalarda kesilen hayvanların başta şırdan olmak üzere pek çok sakatat ürünü Adana'ya gönderiliyor. Kurban Bayramı nedeniyle küçükbaş hayvan kesimlerinin artmasıyla birlikte, ciğer ve böbrek gibi sakatat ürünlerinin fiyatlarında zam yapılmadı.
Fiyat Artışı Beklenmiyor
Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, sakatat fiyatlarında herhangi bir artış öngörmediklerini belirtti. Yağmur, 'Hava sıcaklığı ve bayram sonrası dönemde sakatat fiyatlarında bir artış beklemiyoruz. Fiyatlar sabit kalacak. Zam yapmayı düşünmüyoruz,' dedi.
Hangi sakatat kaç TL?
Başkan Yağmur, belirlenen fiyatların üstünde satış yapan işletmelere yaptırım uygulanacağını vurgulayarak, 'Temizlenmiş işkembe ve mumbar 100 TL. Karaciğerin kilogram fiyatı 600 TL, ütülenmiş kelle ise 200 TL. Şırdan ise 60-70 TL arasında değişiyor. Havalar biraz serinlerse ufak bir zam olabilir. Vatandaşlarımız, bildikleri kasaptan alışveriş yapmalı ve fiyat dengesizliğini bize bildirmeliler. Biz de gerekli yaptırımları uygulayacağız,' ifadelerini kullandı.
Eskiden Ucuz Olan Sakatat Artık Lüks
Şırdancı Güngör Güler, Kurban Bayramı'nın sakatat sektörüne olumlu etkileri olduğunu belirtti. Güler, 'Sakatata zam gelmeyeceği bize de bildirildi. Özellikle şırdan ve diğer sakatat türlerine zam gelmeyeceği belli oldu. 2-3 ay boyunca sakatat fiyatları sabit kalacak. Şu anda şırdanı 100 TL'den, dana şırdanını 170 TL'den, karın ve kırkkatı 60 TL'den satıyoruz. Eskiden sakatat gariban yemeğiydi ama şimdi maalesef lüks yemeği oldu,' dedi.
Talep Artışı Fiyatları Etkiledi
Güler, sakatat yemeklerinin başka illerde de tüketilmesinin fiyatları etkilediğini belirterek, 'İstanbul, Ankara ve İzmir'de şırdan ve sakatat talebi artmasaydı fiyatlar bu kadar yükselmezdi. Talep fazla olduğu için şu anda yetişmiyor. Biz 100 liraya şırdan satıyoruz, herkes pahalı diyor ama İstanbul'da 140-150 liraya satılıyor, orada hiç sorun olmuyor,' ifadelerini kullandı.