Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam KAŞ’A SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

KAŞ’A SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği: ‘Kaş halkının ihtiyaçları engelliyorlar’ şeklinde, derneğin ve Kaş’ın geleceği için mücadele eden insanların hedef gösterilmesi kimsenin haddi değildir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAŞ’A SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Kaş’ın betonlaşmasına dönük yapılan planlar açılan davalar eleştirilince Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği açıklama yaptı. Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ile bazı oda ve birlikler tarafından yapılan “Sabrımız Taştı” açıklamasına tepki gösterdi. Yönetim tarafından yapılan açıklamada Kaş halkının ihtiyaçları için yapılan imar düzenlemelerinden, köy yollarının iyileştirilmesine kadar neredeyse tüm çalışmalara itiraz eden, engellemeye çalışan bir grup gibi gösterilmeye çalışıldıkları aktarılırken, amaçlarının Kaş’ı korumak olduğu kaydedildi.

KUTSO öncülüğünde yapılan açıklamada kaçak yapılaşmaların dernek ve meslek odalarınca açılan davalar nedeniyle ortaya çıktığı belirtilirken, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, “Kaçakların bu davalar yüzünden ortaya çıktığı iddia edilmiştir. Ayrıca tarıma, turizme, ulaşıma ilişkin birtakım önerilerde de bulunulmuştur. Bu önerilerin çoğu makuldür” denildi.

İNCELEMEDEN AÇIKLAMA YAPILMIŞ

Derneğin açıklaması şöyle: “Kaş'ın sorunları için çözüm önerileri getirmek ve gerçekleştirilmek istenilen projeleri ortaya koymak yerine, böylesi talihsiz bir açıklama yapılması düşündürücüdür. Her şeyden önce, açıklamayı yapan kişilerin, imar planlarının incelenmesine yönelik detaylı bir çalışmaları olduğunu düşünmüyoruz. İncelemiş olsalardı, şimdiye kadar yapılan planların, nüfus yoğunluğunu ve yapılaşmayı ciddi boyutta artıran, Kaş’ın geleceğini tehlikeye atan, sürdürülebilir turizmi riske eden, tarım alanlarını azaltan, arkeolojik ve doğal SİT alanlarına zarar veren nitelikte olduğunu görürlerdi. Planlarda, Kaş merkez nüfusu, mevcut nüfusun 5 katı (Çukurbağ Köyü için 9 katı) öngörülmüştür. Bu nüfus projeksiyonlarına bağlı olarak yapılaşma gerçekleştiği takdirde, Kaş'ın sosyal-ekonomik-kültürel-doğal yapısının, en basit çıkarım ve matematiksel hesaplarla bile ne denli olumsuz etkileneceği; ayrıca alt yapısından su kaynaklarına, kara ve deniz trafiğine kadar pek çok soruna yol açacağı anlaşılabilirdi.” 

AÇILAN DAVALAR

“Açılan imar davalarının bir çoğunda TMMOB  Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi ve WWF-(Doğal Hayatı Koruma Vakfı)  davalarımıza ortak olmuşlardır. Bu  davaların sonucu, değişik zamanlarda Kaş’a üç ayrı fakülteden, üç farklı bilirkişi heyeti gelmiştir. Şehir plancıları ve mimarların bulunduğu heyetler, bilimsel verilere dayanarak, yapılan planların uygun olmadığına dair raporlar vermişlerdir. Mahkemeler de bu raporları göz önünde bulundurarak kararlar almıştır.  Davaların bir kısmı da halen devam etmektedir.”

KAŞ EN İYİSİNE LAYIKTIR

“Şu bilinmelidir ki derneğimiz, beraber hareket ettiğimiz STK’lar ve yurttaşlar asla planlamaya karşı değildir. Tersine Kaş’a uygun imar, turizm, tarım ve ulaşım planlarının yapılmasından yanayız. Söz konusu açıklamada yer alan en kötü plan, plansızlıktan iyidir gibi kötü bir klişeye, sanki bu ülkede iyi plan yapılamazmış gibi kötüyü dayatan bir ön kabule rıza gösteremeyiz. Kaş’ımız en iyi planlamaya layıktır ve öyle yapılmalıdır. Ancak, şimdiye kadar yapılan planlamaların bir kısmı doğru olmadığı için bu davalar açılmıştır. Bakanlıklar ve belediyeler, gerçekten amaca uygun, kamu yararına planlar yapsaydı davalar açılmaz, mahkemeler iptal kararları vermek zorunda kalmazdı.”

 

KÖTÜ NİYETLİ AÇIKLAMA

“Yine açıklamada, özellikle kaçak yapılaşmayı, açılan davalara bağlamak kötü niyetliliktir. Antalya Valisi’nin de kaçak yapılaşmadan şikâyet ettiği bir ortamda temel sorumluluk belediyelere aittir. Kaçak yapılaşma son birkaç yılda özellikle imar barışı yasasından sonra artış göstermiştir. Kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgeler, İslamlar, Üzümlü, Kalkan ve Patara bölgeleridir. Bu bölgelerde barınma amaçlı değil, rant amaçlı villalar yapılmaktadır.  Bu bölgelere yönelik yapılmış bir imar planı bulunmamakta ve bu nedenle de hâlihazırda açtığımız bir dava bulunmamaktadır.”

Ziya Nur SEZEN 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GIDA KONUŞULACAK

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GIDA KONUŞULACAK