Bazı basın organlarında çıkan “Kuaförlere metrekare başına 6 bin TL telif isteniyor” haberlerine karşı Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ve Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) ortak açıklama yaptı. Açıklamada haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve talep edilen telif bedelinin yasal dayanağa sahip olduğu vurgulandı.
Ortak Açıklama: Haberde Yer Alan Bilgiler Gerçek Dışı
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül ve MSG Başkanı Ferhat Göçer imzalı açıklamada, kuaför ve güzellik merkezlerine yönelik telif bedelleriyle ilgili bazı haberlerde yer alan ifadelerin doğru olmadığı belirtildi.
“Telif Hakkı Yasal Bir Haktır”
Açıklamada, talep edilen telif bedelinin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde, eser sahiplerinin yasal hakkı olduğu hatırlatıldı. Sanatçılar ve müzik üreticilerinin çoğunun sosyal güvenceden yoksun olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
Asıl mağdur olan bu müzikleri üreten eser sahipleridir. Eser sahiplerinin büyük bölümü sosyal güvenceden yoksun ve zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, yaklaşık 1 saatlik cirosu ile bile 1 yıl süre ile çaldığı müziğin telif hakkını ödemek istemeyen işletmelerin ne tür bir mağduriyeti olabilir? Bir işletme müziğe ihtiyaç duymuyor ve çalmıyorsa, hiç bir meslek birliğinin telif talep etme hakkı yoktur. Ancak ticari bir işletmede müzik çalınıyorsa (hangi aygıt üzerinden çalarsa çalsın) ilgili yasaya göre telifini ödemek zorundadır. Ödeyeceği rakam ise tükettiği elektrik bedelinden bile daha düşüktür. Bunun bile ödenmek istenmemesi kabul edilemez. Bir şarkının meydana gelmesi, tüketilen manevi emeğin yanı sıra maddi olarak da yaklaşık 300 bin liradır. Sanatçılar bu harcamaları kendi ceplerinden yaparken, her yerde ücretsiz tüketilsin diye mi yapıyorlar? Şikayetçi olan kuaför salonlarına gidip hiç bir ücret ödemeden hizmet alabiliyor muyuz mesela?" ifadelerini kullandı.
Hakları Korumaya Devam Edilecek
Yapılan açıklamada, toplu hak takibi yapan meslek birlikleri olarak, 5846 sayılı FSEK Kanunu ile güvence altına alınmış eser sahiplerinin haklarını korumaya devam edileceği de ifadesi kullanıldı.