Cumhur İttifakı’nın iki büyük ortağı AKP ve MHP, infaz sistemiyle ilgili kapsamlı bir düzenleme için son aşamaya geldi. Hazırlanan taslağa göre, yapılacak değişiklikle yaklaşık 60 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülüyor. Çalışmaların kısa süre içinde tamamlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

DEM Parti de İnfaz Paketi İçin Bakanlıkla Görüştü

AKP ve MHP’nin sürdürdüğü hazırlıkların yanında, sabah saatlerinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşen DEM Parti heyeti de infaz rejimi ve yargı alanında kapsamlı değişiklik taleplerini iletti. Özellikle hasta mahpuslar, cezası bitip salıverilmeyen tutuklular ve İmralı Cezaevi’ndeki Abdullah Öcalan’ın koşulları masaya yatırıldı.

Öcalan’ın Çağrısı Gündemde: Kulislerde Fesih Senaryosu Konuşuluyor
İktidar kulislerinde, 27 Şubat’ta Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıya dikkat çekilerek, PKK’nın bu çağrı doğrultusunda kendini feshetmesi halinde yargı paketine farklı siyasi uzlaşıların da yansıyabileceği konuşuluyor.

Gezi Davası Tutuklularına 26 Nisan’da Cezaevi Ziyareti Gezi Davası Tutuklularına 26 Nisan’da Cezaevi Ziyareti

Yeni Paket Ne Getiriyor?

Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı infaz düzenlemesinde birçok başlık dikkat çekiyor. Çalışmanın bazı temel başlıkları şunlar: İnfaz sürelerinde değişiklik yapılması, Denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkarılması, Mükerrer suçlarda infaz indiriminin kaldırılması, Şiddet ve cinsel suçlarda cezaların artırılması, Yargılama sürelerinin kısaltılması,Bazı suçların yeniden tanımlanması.

Islah Odaklı Cezaevi Modeli Gündemde

Yeni düzenlemeyle birlikte, suç tiplerine göre özellikli cezaevi koşulları oluşturulması planlanıyor. Uyuşturucu, gasp, hırsızlık ve cinayet gibi suçlardan hükümlü olanlar, özel rehabilitasyon programlarının uygulandığı cezaevlerinde tutulacak. Bu cezaevlerinde mahkumlara: Psikolojik destek, Eğitim programları, Sosyal gelişim projeleri, Kamu hizmetine katılım gibi uygulamalar sunulacak.

Cezaevi Kurulları da Yeniden Yapılandırılıyor

Kamuoyunda tartışma yaratan Cezaevi İzleme ve Değerlendirme Kurulları da reform gündeminde. Kurulların yapısı ve karar alma süreçlerinde değişikliğe gidilmesi, kararların daha şeffaf ve denetlenebilir hale getirilmesi öngörülüyor.

Af Değil, Sistemsel Değişiklik

Cumhur İttifakı kaynakları, üzerinde çalışılan düzenlemenin bir af ya da toplu tahliye düzenlemesi olmadığını vurguluyor. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen etki analizine göre, yaklaşık 60 bin tutuklunun tahliyesi söz konusu olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi