Son dönemlerde gittikçe artan ve daha önce de Antalya'nın Kaş ilçesinde birçok alanın konaklamalı veya konaklamasız olarak orman parkına dönüştürülmesi ve gelir getirici tesisler kurulması talebinin son örneği Kaş ilçesi Gelemiş Mahallesi’nde Patara Plajı’na orta mesafede bulunan ufak bir koyda görülmüştü. Gerenlik Koyu olarak bilinen yerin 20 yıllığına kiralanması konusunu ilk olarak kamuoyunun gündemine taşıyan Akdeniz Gerçek’e yapılan açıklamalarda ihaleye bölgeden yoğun bir tepki gelmişti. Kaş Orman ve İşletme Müdürlüğü’nce Gelemiş’te 7.77 hektar büyüklüğünde denize sıfır boş alanın 20 yıllığına kiraya verilmesi ve konaklamasız orman parkı olarak gelir getirici tesislerin işletme hakkının yıllık 2 milyon 500 bin TL’ye kiraya verilmesi ihalesi 29 Nisan saat 11.00’de Kaş Orman İşletme Müdürlüğü İdare Binası Satış Salonu’nda gerçekleşecek. Birçok orman parkı ihalesine dava açan Kaş Çevre ve Kültür Derneği yapılması planlanan bu ihaleye de dava açacağını Akdeniz Gerçek’e açıklamıştı. Pınarbaşı Mahallesi’nde 24 bin metrekare alanın 20 yıllığına kiralanması ve turizm tesisi yapılması, Hellos Antik Kenti çevresindeki yangın tehdidi nedeniyle halkın sokulmadığı 24 bin metrekarelik orman alana turizm işletmesi açılaması gibi ihalelere ve tahsis taleplerine Kaş halkı ile birlikte büyük tepki gösteren ve karşı çıkan Kaş Çevre ve Kültür Derneği, orman parkı taleplerinin sayılarının arttığını belirterek, 29 Nisan’da ihalesi yapılması planlanan alana da dava açacağını Akdeniz Gerçek’e açıklamıştı.
"Gerenlik Halka Hizmet Etmeli"
CHP Kaş Belediyesi Meclis üyesi Uğur Zafer Ünal, “Tabiat harikası Gerenlik Koyu’nda gönlümüz buranın keyfini çıkarmak için bulunmaktan geçerdi ama bu mümkün değil. Her geçen gün doğamıza karşı olan saldırı devam etmektedir. Orman İşletme Müdürlüğü burayı mesire alanları adı altında ihaleye çıkarmaktadır. Halk on yıllardır kullandığı bu alana ya para ödeyerek girecek ya da hiç giremeyecek. Buraya mesir alanı adı altında girip plajlar yapılacak, her yer bungalovlarla, betonarmelerle yükselecek. Bu güzelim doğa katledilecek. Orman İşletme Müdürlüğü bilmeli bu bölgenin bu tür ticari işletmelere ihtiyacı yok. Ticari alan yeterince var. Gitgide eksilen, halın denize girebileceği sosyalleşebileceği alanlar git gide kısıtlanmaktadır. Burada 6 bini insanın sosyalleşmesi mi önemli yoksa bir kişinin kar marjı mı önemli? Bu sebepten dolayı 25 Nisan Cuma günü saat 14.30’da basın açıklaması yapacağız” dedi.
Tekneciler Endişeli
Gerenlik Koyu ile birlikte birçok koya tur düzenleyen tekneciler ise yaptıkları açıklamada, “Kalkanlı tekneciler alanda tur yaptıklarını belirti. ‘Bizim koylarımız her geçen gün daralıyor ve elimizden alınıyor. Her koyun önüne bariyer çekilerek giremezsiniz deniliyor. Buranın gitmesini istemiyoruz. Turistlerin beğendiği, çamur banyosu yaptığı bir alan. Biz bu koyu kimseye vermek istemiyoruz. Burası bir kişiye mi vefa sağlasın yoksa topluma ve bu koydan ekmek yiyen 55 tekneciye mi fayda sağlasın?” dedi.
Kaş Halkı Tepkili
Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, “Bezirgan konaklamasız, Pınarbaşı konaklamalı tesis alanları gibi iki orman ihalesi yapılmaya çalışılmıştı. Bezirgan’ı dava ettik diğerinde direkt Orman İlçe Müdürlüğü'nde protesto yaparak ve kapıyı tutarak ihaleyi eleştirdik. Bunların ardından iki ihalede iptal olmuştu. Böylece turizm tersine dönüşmüş oluyor. Önce günübirlik tesis gibi başlıyor ve arkasından konaklama tesisine dönüşüyor. Patara’ya yakın bir konumda koy görünüyor. O alanda konaklamasız olarak vererek 20 yıllığına kiralamak istiyorlar. Oraya bir süre sonra yavaş yavaş bungalovlar yapılabilme ihtimali doğuyor. O sebeple Bunlar çok tehlikeli ve emsal teşkil ediyor. Sahil alanları, tüm ormanlık araziler bu şekilde ihaleye çıkartıp üçüncü şahıslara 20 yıllığına verilebiliyor. Zaten 20 yıl bir yeri işlettikten sonra sizin gibi oluyor. Arkasından da bir 20 yıl daha alıyorlar. Bu süre bir ömür demek neredeyse. Bu sebeple bu daha önce açtığımız gibi bunlara da dava açacağız” demişti.