Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Parti ile bugün gerçekleştirdiği görüşmeye dair sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu. DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan’ın katıldığı görüşmede, “Terörsüz Türkiye” süreci ve hukuki düzenlemeler masaya yatırıldı.
Koçyiğit: “Öcalan’ın Koşulları Sürecin Anahtarıdır”
DEM Parti adına görüşme sonrası açıklama yapan Koçyiğit, "Sayın Adalet Bakanı'yla aslında 1 Ekim'den beri başlayan tartışmalar vesilesiyle bunun sürece yapacağı katkıları, yasal düzenlemeleri geniş bir zeminde konuşma fırsatı bulduk. Öncelikle konuşma başlığımızın, İmralı'da bulunan ve 27 Şubat çağrısıyla da Türkiye'de yeni bir dönemin kapısını aralayan, Kürt sorununun demokratik çözümünde yeni bir eşik atlamamızı sağlayan Sayın Öcalan'ın çalışma, sağlık koşulları olduğunu ifade etmek isterim. Bu konuda Sayın Bakan'a, 'tecrit koşullarında bu sürece Sayın Öcalan'ın katkı sunamayacağını, sürecin ilerletilmesi açısından Sayın Öcalan'ın koşullarının en önemli başlık olduğunu ve derhal, bir an önce artık bu koşulların amasız fakatsız düzeltilmesi gerektiğini' kendilerine ifade ettik. Bu konuda sanırım önümüzdeki dönemde bu bazı gelişmeler görme şansımız da olacak. Özellikle İmralı heyeti dışında oraya farklı heyetlerin gitmesi, farklı milletvekillerinin, farklı siyasi partilerin, aydınların, yazarların, gazetecilerin gitmesi ve yine Sayın Öcalan'ın görmek istediği, görüşmek istediği bazı aydınların, yazarların, gazetecilerin adaya gitmesi, onunla temasta bulunmasının çok önemli olduğunun altını çizdik" dedi.
Adalet Sisteminde Reform Şart
DEM Parti heyeti, görüşmede hasta tutuklular, infaz adaletsizliği, cezasını bitirmiş mahkumların salıverilmemesi gibi başlıkları da dile getirdi. Koçyiğit, "Gerçek anlamda bunun ne insani ne vicdani ne de hukuki olmadığını her birimiz biliyoruz. O anlamıyla, hasta mahpuslar açısından hızla bir düzenleme yapılması, halihazırda adli tıp raporları alanların hızla cezaevinden salıverilmesi konusunda da görüş ve düşüncelerimizi kendilerine yine ifade ettik, taleplerimizi ilettik" diye konuştu.
Kobani Davası ve Siyasi Tutuklular Konuşuldu
Görüşmede ayrıca Selahattin Demirtaş başta olmak üzere siyasi tutukluların durumu ve Kobani Davası hakkında da değerlendirmelerde bulunuldu. Koçyiğit, "Terör örgütü üyelerinin silah bırakması, kendini feshetmesi halinde örgüt üyeleriyle ilgili bir yasal düzenleme gündeme geldi mi?" sorusunu ise "Hayır, böyle bir gündemi şu an için konuşmadık" sözleriyle cevapladı.
Bir başka soru üzerine Koçyiğit, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere siyasi tutukluların durumunun da konuşulduğunu, Kobani Davası da dahil olmak üzere değerlendirmelerde bulunduklarını aktardı.
İhtiyaç olduğunda görüş alışverişinde bulunmak üzere her zaman bir araya gelme konusunda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile sözleştiklerini belirten Koçyiğit, görüşmeden sonra İmralı Adası’na bir ziyaretin olup olmayacağına ilişkin ise "Şu anda zaten bir görüşme yapıldı. Biliyorsunuz Sayın Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu nedeniyle İmralı Heyeti üyemiz Sayın Pervin Buldan ve Avukatı Özgür Erol bir ziyaret gerçekleştirdiler. Bundan sonra da bu ziyaretlerin ihtiyaç duyulduğu halde demin de söylediğim kapsamda sadece heyetimizin değil, farklı heyetlerin de farklı kişilerin de gitmesi yönünde biz ifade ettik" şeklinde konuştu.
Koçyiğit, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başta olmak üzere diğer siyasi partilerle de görüşmeler yapılacağını, bu temasların Merkez Yürütme Kurulu toplantısından sonra planlanacağını ifade etti.