Ben şimdi anlıyorum, “Ben daha çok cahil ve okumamış tahsilsiz kesimin ferasetine (anlayış-sezgi) güveniyorum bu ülkede. Yani ülkeyi ayakta tutacak olanlar, okumamış, hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış cahil halktır.” diyen Profesör ünvanlı, hatta bit üniversiteye de rektör yardımcısı yapılarak ödüllendirilen adamcağızın ne demek istediğini.

Gerçekten “cahillik” ne muhteşem bir duygu imiş. İnsan öğrendikçe sorumluluk yükleniyor, bildikçe bir şeylerden rahatsızlık duyuyor ve her şeyini bir yerlere havale eden bir toplumdan da mutsuz oluyor.

Sanmayın ki bu ülkede sanıldığı gibi sorun, bu ülkenin gerici ve yobazları. Çoğu kimse farkında mı, değil mi bilemiyorum ama gerçekten de bu ülkede kendini “okumuş, aydın”, bir şeyler olmuş sanan o kadar insan ile de bu ülkenin çok önemli sorunları var.

Bazıları bastırıyor parasını çıkıyor bazı kanallara, yıldınız parlatıyor ya da görevli olarak orada tutuluyor,  yine bazı gazeteler sütunlarını reklam/ ilan sütunu gibi “haber” sütunu yapar olmuşlar. Sanal ortamda ise haber, magazin ve iletişim alanlarında da doğal olarak atış serbest.

Gerçekten doğru düzgün bilgi ve haberlere her zamankinden daha çok gereksinim var. Çağımız, İlk sanayi devrimi “1.0”ı, su ve buhar gücünü kullanarak mekanik üretim sistemleri ile başlamıştı.

Günümüzde Sanayi/Endüstri “4,0” Devrimi ise, yapay zekâdan tutun üç boyutlu yazıcılar ile üretime kadar varan bir süreci yaşatıyor.

Her şeyin bu kadar hızlı ve çeşitli olduğu tarihi süreçte, insanlık gerçekten çok önemli bir dönemeçten geçmektedir.

Her şeyi siyasi, her kavramı da ideolojik saymak da bu dönemin modası. Bilim ortada, kavramları da. Hani Can Yücelin mahkeme Hakimine dediği gibi, ne deniliyor ise, onu söylemek gerek.

Bilim, sosyo ekonomik, politik süreç analizlerinde bu döneme, sermayenin her şeye hakimiyetinden dolayı “kapitalist sistem”;

Yine aynı bilim, emek ve emekçilerin üretim araçları ve yönetim süreçlerini ellerinde bulundurmalarından dolayı da, bu sisteme “sosyalist sistem” diyor.

Günümüzde her iki sistemin olanaklarını kullanan ara sistemler de icat edilmiştir. Sosyal Demokrasi denilen sistem de üretimde kapitalist sisteme hayır demeyen, ancak kişi hak özgürlüklerinde sosyal ve sınıfsal kesimlere özgürlük tanıyan bir ideolojidir.

Ekonomi, günümüzde pozitif bir bilimdir. Hesabı, kitabı ve ölçülebilir özellikleri vardır. Sitemin bir kısım yan ve yönlerinin, bazı dinlerin bir dönem yaşanmış uygulamaları ile örtüşmesi, bu ekonominin dinsel ve inançsal olarak uygulandığı ya da uygulanacak olduğu anlamına gelmez.

Kim ne derse desin siyaset, bir ideoloji kuramı çerçevesinde yapılır. Emekten, emekçiden, sermayeden, yurttaşlık bilincinden, uluslararası tekellerden, kuruluşlardan yana tercihleri olabilir.

Burada sorun, siyaset halkın, yurttaşın çıkarına yapılan bir iş ve süreç ise, siyaseti yapanlardan önce, siyasetin muhatabı kesimlerin bu ayrımların farkında olması gerekir.

Bedava ekmek, makarna veriyor diye birilerinin siyasi olarak peşine takılanlar gibi, içeriğini anlamadan sadece “sol, emek, demokrasi” gibi kavramları sözde kullananların peşine takılan ve kendini “aydın”,  sanların da bu olumsuz süreçlere katkıları az değildir.

Günümüzde özellikle siyaset ticarileşmiştir. Cebinde parası olanların “hobileri”, etraflarına topladıkları üç beş yandaş ile birlikte günlük uğraşları haline gelmiştir.