Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Apollon Kazılarında 1700 Yıllık Mezar Keşfi

Apollon Kazılarında 1700 Yıllık Mezar Keşfi

Apollon Smintheus Kutsal Alanında 2024 yılı kazı çalışmalarında tapınağın kuzeybatısında kalan nekropoliste 1700 yıllık kiremit mezar bulundu. Detaylar haberimizde..

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Apollon Kazılarında 1700 Yıllık Mezar Keşfi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyündeki Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda 2024 yılı kazı çalışmaları sırasında dikkat çekici bir keşif yapıldı. Tapınağın kuzeybatısında bulunan nekropoliste (mezarlık) 1700 yıllık bir kiremit mezar ortaya çıkarıldı. Bu mezar, uzman antropologlar tarafından incelenerek Roma ya da Bizans dönemine ait olup olmadığı belirlenecek.

Kazı Çalışmalarının Detayları ve Ekibin Çalışmaları

1980 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Davut Kaplan başkanlığında, farklı bilim dallarından uzman ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu tarafından destekleniyor.

Bu yılki kazı çalışmaları, Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nın kuzeybatısındaki nekropoliste devam ediyor. Kazı sırasında iki kiremit mezar bulundu. Bu mezarlardan biri kadın, diğeri ise çocuk mezarı olarak tespit edildi. Ekip, duvar dibinde bulunan yaklaşık 1700 yıllık kiremit mezarda arkeolojik fotoğraflama, çizim ve belgeleme işlemlerini gerçekleştiriyor. Kiremitlerin düzenli bir şekilde kaldırılması ve tasnif edilmesinin ardından, mezarın hangi döneme ait olduğu hakkında bilgi edinilecektir.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Davut Kaplan'ın Açıklamaları

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Apollon Smintheus Tapınağı Kazı Başkanı Doç. Dr. Davut Kaplan, 2024 yılı kazı çalışmalarının bir ay önce başladığını ve bir ay süreceğini belirtti. Kaplan, 'Yaklaşık 20 kişilik bilim ekibi ile çalışıyoruz. Ekip, sürekli değişim gösteren işçi ve öğrencilerden oluşuyor. İki ayrı bölgede çalışıyoruz; biri nekropolis, diğeri ise kutsal alan. Amacımız, kutsal alanı diğer şehirlerden ayırarak, dini ve yaşamsal anlamda insanlara nasıl hizmet verildiğini açıklığa kavuşturmak' dedi.

Kazı Başkan Yardımcısı Tuğçe Kocael'in Görüşleri

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktora öğrencisi ve Kazı Başkan Yardımcısı Tuğçe Kocael, şu anda Gülpınar kazısında bulunduklarını belirterek, ‘Geçen yıl nekropol alanında jeofizik taramalar yapmıştık. Bu yıl açtığımız açmalarda bulduğumuz kiremit mezarlar, M.S. 1 ila 5. yüzyıla tarihleniyor. Mezarlarda ölü hediyelerine rastlamadık, daha çok basit gömü şeklinde kiremit mezarlara rastladık. Bulduğumuz mezarlarda, kiremitlerin aşamalı olarak çıkarılması ve tasnif edilmesi süreci devam ediyor’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rize'nin İkizdere İlçesinde Feci Kaza: 2 Ölü 6 Yaralı

Rize'nin İkizdere İlçesinde Feci Kaza: 2 Ölü 6 Yaralı