Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Hans ve Hasan..

Hans ve Hasan..

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Malum yaz mevsimi.. Gurbetçilerimiz akın akın Anavatana geliyorlar.. Hem memleket hasretini dindirmeye hem de bir yılın yorgunluğunu atmak için tatile.. Hoş geldiler sefalar getirdiler.. Çifte vatandaşlık hakkı olan Hasan’a, ikinci vatanı Almanya’da Hans diyorlar.. Bize misafirliğe gelen Hasan’a sordum; nasıl gidiyor hayat memnun musun yaşadığın yerden? Elbette dedi, memnun olmasam neden yaşayayım ki?!

O halde Almanya ve Türkiye’deki en düşük yaşam standartlarını karşılaştıralım mı dedim; ‘’Olur’’ dedi.. Haliyle personel istihdam ediyor. Aşçısı var, garsonu var.. komisi var.. Masaları silen ve bulaşık yıkayan bir personelin ne kadar yevmiye alıyor diye sordum; saatlik 12,5 Euro dedi.. Vergiler kesilince 11 Euro net kazancı oluyor.. Yani günde 8 saat çalışınca 88 Euro cepte! Bu da günde 8, haftada 40 saatten ayda 1760 Euro ediyor. Cumartesi veya Pazar çalışmasında ise ücret % 50 artırımlı uygulanıyor. Sonuçta Hans, haftada 6 gün, 48 saat çalışınca ayda 2.288 Euro kazanıyor. Ev kiraları 3+1 daire için ortalama 900 Euro.. Sonuçta; Hans Almanya’da bulaşık yıkayarak geçimini sağlamaya çalışıyor, ev kirasını ödedikten sonra cebinde 1.388 Euro para kalıyor..

Geldik Hasan’a.. Bizim gariban Hasan sabah 07:30’da evden çıkıp akşam 19:30’da eve giriyor.. Günde 12 saatten, haftada 72 saatlik çalışma karşılığında ayda 17.002.- TL kazanıyor.. Aynı standartlarda yani 3+1 daire için zavallı Hasan 20 Bin lira ödemek zorunda.. Anlayacağınız Hasan 1 ay çalışıp üstüne de 2.998.-Tl koyarak ancak ev kirasını ödeyebiliyor. Ne yer, ne içer; Hak getire!

Daha diğer ekonomik parametreleri, pazar fiyatlarını yazmadım ve yazmak istemiyorum.. Et kaç para? Süt kaç para? İlaç kaç para? Medine Hurması ve Manda yoğurdu kaç para (!)

Çok değerli Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ise bu gerçekleri bile bile açıklama yapıyor ;  “Polonya hariç gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir” diye..

Yersen!

Bir de 2024’ün ‘’EMEKLİLER YILI’’ olarak kendilerine ithaf edilen emeklilerimiz var.. Onların halini düşünmek bile istemiyorum.. Gerçekten bir bilim adamı çıkıp bizim emekliler nasıl geçiniyor diye bir çalışma yapsa; ekonomi dünyasının literatürleri alt-üst olur herhalde! Ama dur! Emeklilerimizin çoğu ne diyor? ‘’Çok şükür Bayrak inmedi.. Ezan dinmedi!.’’

Ee, öyle olsun.. Diyecek bir söz yok o halde.. Halinden memnunsan eğer, ben ne diyeyim?

Beri tarafta bakıyorsunuz birileri avazı çıktığı kadar bağırıyor; ‘’Biz dünya lideriyiz.. Elhamdülillah! Her gün güzel yurdumun bir köşesinden doğalgaz fışkırıyor! Petrol dersen gırla..’’ Hamdolsun!

Demek ki neymiş efendim? Hans bizi kıskanıyor(!)..

Ne ala!

Verdiğim örnek bire bir doğrudur..

Eşimin kuzenleri Almanya doğumlu, Alman Vatandaşı.. Adana A-Grill adlı restoranın sahipleri.  Geçenlerde geldiler bize.. Oturup sohbet ettik; haliyle yaşam şartlarından, ekonomiden konuştuk. Geçen yıl da bizi ziyarete gelen Murat Demir Kardeşim 100 Euro bozdurduğunda 2969.- TL alıyor ve bununla ailece bir gecelik otel konaklamasını rahatlıkla yapabiliyordu. Bugün; 200 Euro bozdurduğunda 7140.- TL alıyor ve bir gecelik otel konaklamasını gerçekleştirebiliyor.

Alım gücü 1 yılda yarı yarıya azalmış..

Daha geçen yıl canhıraş bir şekilde; ‘’-Türkiye çok iyi yönetiliyor, ekonomisi çok iyi’’ diyen Murat Demir Kardeşim bu yıl ekonomik sıkıntıdan yaka silkiyor! Dahası geçen yıl AKP’ye oy vermişti.. Bu yıl ‘’Asla’’ diyor..

Murat’ın iş verip asgari ücretle çalıştırdığı HANS, Türkiye’ye gelip 15 gün Krallar gibi tatil yaparken, bizim HASAN kara kara düşünüyor; bu ay kiramı nasıl ödeyeceğim diye..

TÜRKİYE YÜZYILI..

Hayırlı Olsun..

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *