CHP, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında, 16 Ekim 1981 tarihinde tüm siyasi partiler ile birlikte Milli Güvenlik Konseyince kapatılmıştır. Dünkü yazımda bahsettiğim ‘Hatta CHP internet sayfası açılış sloganı olarak hazırladığımız eskizler, CHP'nin seçim afişi olarak bile kullanıldı (2007). "ŞİMDİ CHP ZAMANI" ve "CHP İKTİDARINDA, HALKI EZDİTMEYECEĞİZ, ÜLKEYİ SOYDURMAYACAĞIZ, DEVLETİ BÖLDÜRMEYECEĞİZ"!.. söyleminin devamının da da…

 Bu süreçteki çalışmalar sırasında akademisyen arkadaşlarımızın bulup, ortaya çıkardıkları veriler ise şöyle idi:

   "Ulusal Araştırma Konseyi ile Yoksulluk ve Aile Yardımları tartışma grubu, 1995 yılında yayınladıkları raporda ABD’nin yoksulluk ölçütünün günün şartlarına uymadığını ve devam ettirilmemesi gerektiğini belirtmiştir. 

Kaynak: (D. Brady, “Rethinking the Sociological Measurement of Poverty”, Social Forces. Vol:81(3), 2003, s.717. )

    Ayrıca bilgi notlarında, "uzun yıllar Amerikan sosyal refah sisteminin merkezinde yer alan program olmuştur. AFDC, federal ve eyalet yönetimlerince ortak finanse edilmekle birlikte, federal hükümetçe saptanan ilkeler çerçevesinde eyaletler tarafından yürütülmüştür. Program çerçevesinde ailelerin beslenme, giyecek gibi temel gereksinimlerinin karşılanması için parasal yardım yapılmıştır.

    1996 yılında çıkarılan Kişisel Sorumluluk ve Çalışma Fırsatları

Uzlaşması kanunu ile refah sistemi önemli değişime uğramıştır. Reformun temel amacı, işgücüne katılımı arttırarak, sisteme bağımlılığı azaltmayı yasalaştırmaktır. Diğer amaçlar, her iki ebeveyni çocukları için sorumlu tutmak, genç hamileliğini ve doğumlarını azaltmak ile refah sorumluluğunu eyaletlere devretmeyi içermektedir. 

   Reform, refah sisteminin ****18 yaşından küçük**** ebeveynlere yapılan nakit yardımlarını kaldırarak, işverene dayalı istihdam sübvansiyonlarını genişletmiştir.

    Eyaletler, ebeveynlerin çalışmasını sağlayacak yardım programları

oluşturmaya teşvik edilmektedir

    Refah programları düşünüldüğünde, ilk akla gelen Bakıma

Muhtaç Çocuğu Olan Ailelere Yardım (AFDC) programıdır." 

  Bu programa ilişkin ayrıntılı bilgiler için kaynak:  

(B. L. Wolfe, “Incentives, Challenges, and Dilemmas of TANF”, Institute for Research on Poverty Discussion Paper no. 1209-00. 2000, s.1,

  ve 

R. M. Blank, “Evaluating Welfare Reform In The United States”, Journal of Economic Literature. Vol. XL, 2002, s.1105. )

   Ayrıca, bu bilgiler bizlerin bakış açılarımızı genişletmiştir.

   "Federal hükümet ve eyaletler, 1996 yılındaki reform yasasından

sonra çocuk bakımı ile ilgili harcamaları arttırmışlardır. Yasayla federal fonlar, eyaletler için çocuk bakımı ve gelişimi tahsisatlarına dönüştürülmüştür ve 1997-2002 yılları için 20 milyar $ ayrılmıştır. Her eyalet çocuk bakımı yardımları için kendi programını oluşturmaktadır. Yardım almaya hak kazanmak için yoksulluk çizgisinin belli bir yüzdesi gelir elde etme veya eyaletteki ortalama gelirin altında gelire sahip olma koşulları konmuştur. Bunun yanında katılımcının çalışması veya eğitim görmesi gerekmektedir  

Kaynak: (S. K. Danziger,E. O. Ananat, K. G. Browning, “Childcare Subsidies and the Transition from Welfare to Work”, Family Relations. 53, 2004, s.219.)

   Bir başka kaynak ise: Kamu-İş Dergisi ; C: 9, S: 2/2007

   AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİNDE ÇALIŞAN YOKSULLARA

YÖNELİK SOSYAL REFAH POLİTİKALARI

Arş. Gör. Barış SEÇER (Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü)

    Bu çalışmalar sırasında, "Vatandaşlık Temel Geliri", Yurttaşlık Payı", "Proje 18", "Aile Sigortası" gibi başlıklar adı altında, CHP Genel Merkez yöneticilerine düzenli olarak bilgiler, raporlar sunulmuştur.

    Deniz Baykal'ın Genel Başkan olduğu dönemde, bazen doğrudan kendisine, bazen Antalya Milletvekili Osman Kaptan ve Özel Kalem Müdürü Nesrin Baytok aracılığı ile bu rapor ve projeler sunulmuştur. 

    Deniz Baykal'dan sonra, Genel Başkan Kemal Kılçdaroğlu'na da, CHP Genel Sekreteri olan İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil'in (19 Aralık 2010 - 8 Mayıs 2014) aracılığı ile de düzenli bilgi notları, hazırlanan proje ve raporlar sunulmuştur.

    Düşünce Topluluğumuz, sol-sosyal demokrat bir siyasi kimliğe sahip olmakla birlikte, hazırlanan bir takım ulusal düzeydeki projelerde, konun her boyutu ile tartışılması için, ülkenin bütün siyasi unsurları ile de bu platformda tartışmalar gerçekleştirmiştir. 

   Her ne kadar hazırladığımız proje, rapor ve bilgi notları CHP Genel Merkezine doğrudan iletilse de, Kuğulu Park yakınlarındaki İran Caddesinde kullandığımız büroya, bir çok siyasi de gelmekteydi.

    Bunlardan birisi de, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'dir (25 Temmuz 2004 - 11 Nisan 2009) 

    Başlangıçta kendileri ve Ankara İl Başkanı Öncü Uysal ile birlikte gelirler iken, daha sonra, Genel Merkez yöneticileri ile birlikte de gelmişlerdir. Bazı yöneticilerin, bizim grubu pek fazla "siyasi" ve akademik" bulmamaları sebebiyle, her Cumartesi saat 13.00'de büroya yakın Hilton Oteli'nde, daha sonra da 15.00'de bizim kullandığımız büroda çalışmalarını sürdürülmüşlerdir.

   Daha sonra DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in, "her iki toplantı olmaz, birisini tercih edin" demesinden sonra, bazı Genel Başkan Yardımcılarının önerdiği ve teşvik ettiği Hilton "Akademik" toplantıları iptal edilmiş, bitlikte yaptığımız çalışmalar ve toplantılar Zeki Sezer Genel Başkanlıktan ayrıldıktan sonra da sürmüştür.