İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020 yılından bu yana İstanbullu çiftçilere, balıkçılara ve arıcılara yüzde 100 hibe desteği sunuyor. Bu desteklere 2024 yılı itibarıyla kuru fasulye ve nohut tohumu da dahil edildi. Tohumların dağıtımı için Silivri’de “Yağlık Ayçiçeği, Kuru Fasulye ve Nohut Tohumu Dağıtım Töreni” düzenlendi.
Silivri Müjdat Gürsu Spor Tesisi’nde gerçekleşen törene üreticilerin yanı sıra İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, çiftçiler ve Ziraat Odası temsilcileri katıldı.
Kalbimiz Ekrem Başkan’la
Törende konuşan Nuri Aslan, tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için duygusal bir mesaj verdi:
“Silivri soğuk, ama güneş yakın. Kalbimiz Ekrem Başkanımızla. İstanbul’da tarım yeniden canlanıyorsa, bu onun vizyonu sayesinde.”
Aslan, İmamoğlu’nun göreve geldiği günden bu yana tarımsal üretime öncelik verdiğini, tohumdan sulamaya kadar her alanda üreticiyi desteklediklerini belirtti.
2020’den Bu Yana Artan Destek Ağı
İBB’nin tarım destek programı 2020’de domates, biber, patlıcan fideleri ile başladı. Sonraki yıllarda bu destek ağı; kışlık sebze fideleri, balıkçı tekneleri için bakım malzemeleri, kuzu besi yemi, arı yemi, gübre, mazot, damla sulama hortumu ve çilek fidesi gibi kalemlerle genişletildi.
2023 yılında ise, çevre dostu üretim için malç naylonu, yemlik arpa ve yulaf tohumu destekleri sağlandı. 15 adet sulama göletiyle çiftçilere ücretsiz sulama suyu verilmeye başlandı.
Yeni Desteklerle 360 Tonluk Üretim Hedefleniyor
Bu yıl ilk kez dağıtılan kuru fasulye ve nohut tohumu, 7 ilçede 70 mahalledeki 256 çiftçiye ulaştırılacak. 13.200 kg kuru fasulye ve 12.050 kg nohut tohumu olmak üzere toplamda 25.250 kg tohum hibe edildi. Bu üretimin yaklaşık 2.000 dekar alanda yapılması ve 360 ton ürün elde edilmesi bekleniyor.
Ayrıca 8 ilçede 2.026 çiftçiye 3.433 torba yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı. Bu tohumlarla 92.000 dekar alanda üretim yapılması ve yaklaşık 7 milyon litre ayçiçek yağı elde edilmesi hedefleniyor.
Toprağa Tohum Değil Umut Ekiyoruz
Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, konuşmasında İmamoğlu’nun eksikliğini şu sözlerle dile getirdi:
“Ekrem Başkanım keşke burada olsaydı da üreticinin gözlerindeki umudu görebilseydi. Ama o zaten görüyor.”
Balcıoğlu, İstanbul’un gıda ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede bir üretim altyapısı hedeflediklerini ve çiftçilerin bu sistemin temel direği olduğunu vurguladı.
Üreticilerden İmamoğlu’na Teşekkür
Törende konuşan kadın üretici Fatmagül Öztürk ve çiftçi Hüseyin Çıda, yapılan desteklerin önemine değinerek İmamoğlu’na teşekkür etti. Hüseyin Çıda, “Bu verilen destek çiftçi için nimettir. Yem, tohum, gübre, mazot; hepsi var. Başkanımıza yapılan yanlış muamelenin sona ermesini ve aramıza dönmesini diliyorum,” dedi.
İstanbul’da Üretim Alanı 51 Bin Dekar Genişledi
Tören sonrası sembolik ilk dağıtımları Aslan ve Balcıoğlu gerçekleştirdi. Verilen bilgiler doğrultusunda, İBB’nin uyguladığı destek programları sayesinde İstanbul’un tarım yapılan alanı 51 bin dekar genişledi.