Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 yıl aradan sonra DEM Parti heyetini kabul etmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise görüşmeyi “Takdire şayandır” diyerek yorumlamıştı. DEM Parti heyetinde bulunan Van Milletvekili Pervin Buldan görüşmeye dair açıklamalarda bulundu.
Buldan, heyetin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmeleri iletmek için terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ı yeniden ziyarette bulunacaklarını belirtti. Diğer yandan sürece ilişkin hukuki zemini değerlendirmek adına gelecek hafta Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşeceklerin ifade eden Buldan, belki de çıkarılacak olan yasaları orada gözden geçirebileceklerini söyledi. Yapılması gerekenlere dair fikir alışverişi yapacaklarını belirterek parlamentoda da yasaların çıkmasıyla ilgili birçok temasta bulunacaklarını bildirdi.
DEM Heyeti İmralı’ya Gidecek
DEM heyetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabulüne dair gelişmeleri bir televizyon kanalında değerlendiren Buldan, "Bizden görüş aldı ve bu konudaki görüşlerini bize aktardı. Dolayısıyla siyasetin ve barış sürecinin merkezinde olması gereken isimle bir araya geldik. Sayın Cumhurbaşkanı bizi AK Parti Genel Merkezi’nde değil, kendi külliyesinde kabul etti. Bu da bu sürecin içerisinde olduğunun ispatı anlamına geliyor. Sadece Sayın Cumhurbaşkanı konuşmadı, diğer iki isim de konuştu ve bilgi aktardı" ifadelerini kullandı. Diğer iki ismin ise AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve MİT Başkanı İbrahim Kalın olduğu biliniyor.
Heyet Hukuki Zemin İçin Temaslarını Artıracak
Adalet Bakanı Tunç ile de sürecin hukuki boyutunu değerlendirmek adına bir araya geleceklerini belirten Buldan, bu görüşmenin önemine dikkat çekti.
Yakında gerçekleştirecekleri İmralı görüşmesi hakkında da bilgiler veren Buldan, tarihin henüz belli olmadığını belirterek şöyle devam etti:
"Yakın bir zamanda gitmeyi talep ediyoruz. Zaten bizim talebimiz her zaman, en kısa zamanda gitmek üzere oluyor. Fakat bu talebi biz yetkililere ulaştırdığımız andan itibaren de onların belirleyeceği bir tarihte gidiliyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı ile yapmış olduğumuz görüşmenin detaylarını, ayrıntılarını da Sayın Öcalan'la görüşmek üzere bir İmralı ziyareti kısa bir zaman içerisinde gerçekleşecek. Belki de Adalet Bakanı ile yapacağımız görüşmeden sonra olabilir diye tahmin ediyorum."
Buldan: “Görüşme Olumlu İlerledi”
Erdoğan ile sürece dair görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Buldan, atılması gereken adımların konuşulduğunu belirtti. Buldan umut hakkı gibi taleplerini ilettiklerini belirtti. Görüşmede olumsuz bir hava olmadığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sayın Öcalan’ın koşullarında bir değişiklik olacak mı, olmayacak mı? Cezaevleriyle ilgili bir süreç başlayacak mı, başlamayacak mı? Hasta tutuklular, infazı yakılan insanlar… Bütün bunlar aslında dile getirilen konular. Ancak ‘Şu konuda, şu zaman diliminde bir adım atılacak’ demekten ziyade, karşılıklı olarak demokratik siyasetin ve aynı zamanda barışın güçlenmesi anlamına geldiği için bu adımların yavaş yavaş atılması gerektiği konusunda herkes kendi fikrini söyledi."